Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer ”Krålle” Olsson

Annons

I Västra Storbyn, där vi bodde i Landalskolan i slutet av 1950-talet, kom vi att bli nära grannar till familjen Olsson. I båda familjerna fanns små barn.

När barnaskaran blev för stor byggde pappa Rune och mamma Anna ett nytt hus på en backe i Limbäck nära Klockarskolan i början av 1960-talet. På granntomten kom vår familj också att flytta in i ett nybyggt hus snart efter att Olssons hus var klart.

På backen fanns barn i nästan varje hus. Det skapade möjligheter till många aktiviteter. På somrarna badade barnen tillsammans i små plastpooler förutom allt annat sommaren bjuder. Bakom Olssons hus spelade man tennis med ett rep som nät. Vintertid fanns på en liten gräsplätt en ishockeyplan. Intresse för schack fanns i båda familjerna.

Detta utgjorde bakgrunden till den miljö i vilken Christer "Kålle" växte upp. Han var näst äldst i familjen Olsson. Smeknamnet "Kålle" antyder att det fanns känsla för humor i familjen. 

Humorn skulle bli en trogen följeslagare i Christers liv. På julaftonen ett år, just innan ögonblicket tomten klappar på och frågar efter snälla barn, kom Christer in till oss. Renarna framför tomtens släde hade stannat och tomten fick dem inte att gå vidare, sade han. Han ville få några pepparkakor att mata renarna med.

Fixare var ett annat av hans smeknamn. Det berodde på hans förmåga att klara alla möjliga fel och problem med maskiner och föremål av olika slag. Detta var något som väl kom till pass i hans senare yrkesval och arbete.

Här kan tilläggas att han alltid var villig att hjälpa där det behövdes. En höst skulle jag besiktiga släpvagnen. Vänster blinkers bak ville inte lysa. Det fanns inte tid att anlita en verkstad, men i närheten fanns Christer. Han tittade i en kontakt och med hjälp av en skruvmejsel fixade han felet.

Det kändes så tungt när han så plötsligt och oväntat gick bort en av dagarna före jul. Han borde ha haft kvar många verksamma år.

Erik Svensson

Mer läsning

Annons