Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Larsson

Annons

Alla som avlider lämnar ett stort tomrum efter sig, framför allt förstås hos sina närmast anhöriga.

Men vissa människor lämnar ett alldeles speciellt tomrum. Det gäller i hög grad dragspelaren Bertil Larsson som genom åren betytt mycket för den mogna musikens bevarande.

Bertil hade unika kvaliteter. En anspråkslös personlighet parad med stor musikalitet.

Redan när han var 10 år satte hans pappa dragspelet i händerna på honom där hemma i Hälsingberg där de då bodde. Med tiden kom han att utvecklas till en äkta spelman med ovanligt stor musikalisk bredd.

Hans stora förebild var den legendariske dragspelaren Andrew Walter som han också fick glädjen att spela tillsammans med.

Bertil har genom åren spelat ihop med många kända musikanter. Fyrlingarna och Falu Kopparslagare var bland annat två av konstellationerna som han ingått i.

Under många år var han en uppskattad ledare för Falu Dragspelsgille och har också själv komponerat ett antal låtar.

Bertil Larsson finns representerad på en rad skivinspelningar.

De två sista gav han ut i egen regi så sent som 2010 och 2011 där musikern Ingemar Ihlis i Gagnef var honom till stor hjälp. Båda utgivningarna fick mycket uppskattade omdömen i bland annat dragspelarnas husorgan Dragspelsnytt.

Vi har varit många i Dalarna som genom åren haft den stora glädjen och förmånen att få samarbeta med Bertil Larsson, både sångare och instrumentalister.

Alla kan intyga med vilken glädje man gjorde det och med vilken glädje som Bertil alltid ställde upp.

Som ackompanjatör var han både inspirerande och följsam och han var under många år en ofta anlitad studiomusiker i lokalradion.

För mig personligen var de musikaliska höjdpunkterna att få höra honom som jazzmusiker.

Jag håller honom för att ha varit en av landets absolut bästa dragspelare i genren. Hans förmåga att få fram den där magiskt svängiga tonen kunde ge mig en ren lyckokänsla. Tack och lov finns skivorna kvar njuta av.

Hans sista skiva avslutas med låten Please don´t talk about me when I´m gone. I texten sägs att om man inte har något gott att säga är det bättre att vara tyst.

Om Bertil Larsson finns bara gott att säga och vi är många som minns och saknar honom.

Rolf Egil Bergström

Mer läsning

Annons