Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Nybelius

Annons

Bengt Nybelius har som tidigare meddelats avlidit och sörjes närmast av hustru Margareta, barnen Charlotta, Marit och Johanna med familjer.

Familjen var Bengts trygga borg och den var mycket viktig för honom.

Bengt levde större delen av sitt liv i Falun. Han har arbetat i skolan som lektor med språk som specialitet och var yrkesverksam vid Högskolan ända in i det sista.

Idrotten kom tidigt att bli en viktig del i Bengts och familjens tillvaro. Det var främst skidåkning och i synnerhet backhoppning som Bengt brann för.

Genom sitt intresse och stora språkkunskaper kom han tidigt i kontakt med organisationerna Svenska Skidspelen och Skid-VM 1974. Bengt fann sig snabbt tillrätta inom attachékommittén och det var här som Bengt grundlade sina många och långvariga internationella kontakter.

Under åren 1984 -1991 arbetade han som Skidspelens generalsekreterare, och han var ledamot av Svenska Skidförbundets styrelse 1988-1996.

Bengt var synnerligen aktiv i Faluns kandidatur för Skid-VM 1993.

Utan tvekan var Bengts engagemang och kunskap om det internationella politiska rävspelet bakom hela valproceduren mycket betydelsefullt. Bengt utvecklade och upprätthöll sina internationella relationer kontinuerligt . Han har många gånger visat prov på sin skickliga taktiska bedömning och förmåga att övertala den internationella skidvärlden om Faluns kapacitet. Han visste precis hur slipstenen skulle dras och vilka argument som skulle presenteras för delegaterna. Bengt hade en blick och känsla för detta som ingen annan.

Bengt var utan tvekan den som avgjorde frågan till Faluns fördel.

Inför och under VM 1993 arbetade Bengt som VM:s internationella generalsekreterare och var med i den exekutiva ledningsgruppen, och därmed en av nyckelpersonerna i organisationen.

Bengt tilldelades många internationella uppdrag i skidsporten. Han utsågs av FIS till att vara representant i kommittéerna för backhoppning och nordisk kombination och blev kommittéordförande för den internationella dambackhoppningen.

Bengt var mycket intresserad av Faluns kampanj inför omröstningen av VM 2015.

Han ringde ofta och gav tips hur delegater skulle bemötas. När Falun tilldelats arrangemanget i juni 2010 var Bengt en av de första gratulanterna.

Bengts arbete har präglats av mycket stort engagemang, hög kompetens, lojalitet och stor samarbetsvilja. Han var mycket väl ansedd och respekterad av sina internationella kolleger runt om i skidvärlden.

Vi talades vid veckan innan Bengt gick ur tiden. Han ville vara uppdaterad på hur arbetet med VM 2015 fortskred. Han ville också bekräfta att han fanns tillgänglig vid behov.

Alla familjemedlemmar blev också direkt och indirekt involverade i Bengts arbete med skididrotten.

Han har onekligen gjort ett stort avtryck i skidsporten.

En hel skidvärld saknar Bengt, och vi är många som är tacksamma för att vi haft glädjen och förmånen att arbeta tillsammans med honom.

För alla skidvänner,

Sven von Holst

Mer läsning

Annons