Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne och Rut Johnsson

Annons

För en grabb med Stockholmsperspektiv och ovana med att gå på visiter och titulera överheten, var det en mindre kulturkrock att komma till Säfsnäs.

För min del blev därför kontakten med Säfsnäs Arbetarekommun ett andningshål. Den självklare och drivande ledaren för den var Arne Johnsson.

Jag minns än idag studiecirklar, debatter och politiska strider vi hade inför beslut och genomförande av det som idag är Säfsen Resort AB och Landstingstvätten. Arne blev tillsammans med Evert Axelsson mina politiska mentorer.

Arne engagerade sig i stora som i små frågor. Bland människor var det de små som fick det största engagemanget. Jag satt ofta vid köksbordet i Ulriksberg och vände ut och in på dagshändelser, aktuella frågor och trender i politiken.

Arnes Rut fanns alltid vid hans sida som stöd och bollplank och som lojal livskamrat. Vid bordet satt även Röde Börje ibland och tog till sig Arnes synpunkter.

Arne stod med båda fötterna i arbetarrörelsens ideologi. Han var sannerligen inte någon svansviftare utan uppfattades av många som barsk och stridslysten, när han bestämt tog avstånd från någon åsikt eller något förslag.

Med sin livserfarenhet, människokunskap och sitt kontaktnät över hela länet var Arne en resurs som flitigt anlitades i det politiska livet. Hans rättspatos och klasskänsla gav det politiska förtroende som idag borde förtjänas av fler politiker.

Med åren sviktade synskärpan (men aldrig klarsyntheten) och hörseln (men aldrig det lyssnande sinnet).

Arne ansåg att många av partiets företrädare tappat fotfästet i arbetarrörelsen. Det medförde med åren att han ställde sig frågande och tveksam till en del kursändringar i partiets vägval.

När nu Arne och Rut lämnat jordelivet får en icketroende ändå hoppas att det någonstans finns ett köksbord, där jag en gång hittar Arne och Rut och får mig en omgång för allt hans partikamrater nu ställt till med.

Alf Hjertström

Mer läsning

Annons