Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesträning med musik hjälper äldre

Nu har Bo Lundqvist i samarbete med Lars Wadlund tagit fram ett material som ska fungera som friskvård för boende, anhöriga och personal inom omsorgen. Hemtjänsten ska också kunna ta med sig det till äldre som bor hemma.

- Jag har ju lärt mig att man ska manipulera media, så jag skrev en lapp, säger Bosse och läser:

"Häftet är utformat för att stimulera till minnesträning och kreativitet med musiken som grund. Här finns aktiviteter som bildfrågor, tipsfrågor, musikkryss, allsångstexter samt lekar med ord, siffror, bokstäver, former med mera som kan göras i grupp eller enskilt".

Så är det alltså, sammanfattat av Lundqvist själv.

Materialet består av en cd och ett par häften med klurigheter.

Exempelvis kan vi ta sången Upp och hoppa Tor...alltså Schottis på Valhall. Den finns inspelad. I häftet finns sedan en bild på ett horn, det var ju i ett sådant Heimdal blåste i så det brummade, den kan man prata kring. Sedan finns det ett par korsordrader och bildgåtor också.

- Avancerad forskning i USA visar att man räknar som en gud om man lyssnar på Mozart. Efter att ha jobbat med det här materialet i 1,5 år har jag kommit på att det handlar om att på ett kreativt sätt stimulera det som redan finns i hjärnan, säger Bosse Lundqvist.

Han funderar redan på att göra samma typ av material med olika teman, som Astrid Lindgren och de fyra årstiderna.

- Om sedan studieförbund och föreningar kunde ha cirkelverksamhet grundad på materialet och ha en stor inspirerande avslutning så vore lyckan fullständig, säger Bosse.

RAGNA FAHLANDER