Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Stefan Demert: "Hans intresse för litteratur och filmkonst sporrade skriveriet"

/

Visdiktaren och poeten Stefan Demert avled den 9 juli i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är sambon Carina och dottern Anna med familj.

Annons

Född i Nyköping, uppväxt i Hägersten, rotad i Hammarbyhöjden med ex-hustrun Elisabeth, Bajen och Nacka Skoglund, ett livslångt förhållande till fotboll och morgontennis med vännerna i Legion 67 och utbildad litograf som tecknade sina egna skivomslag. Livet förde honom till Värmland och Sollentuna. De sista åren bodde han i Åsa vid Västerhavet med närhet till dottern Anna.

Stefan dök upp på Vispråmen Storken 1966 med sina humoristiska visor, kvicka, intelligenta, smått burleska, ofta med sagomotiv, vispastischer och travesteringar, ibland med ett stänk av modern bondkomik. Visst minns vi Stefans kaxiga myra till sj och Anna Anaconda. Hans intresse för litteratur och filmkonst sporrade skriveriet – inspirerad av bland annat Ferlin, Ekelöf, Henrikson, Slas, Aspenström och Bradbury. Med tiden mognade det poetiska hantverket, de roande alstren fick en allvarligare botten och djupnade till livsfilosofiska mästerverk.

Vid en visafton som föregick 1969 års Folkparksforum i Eskilstuna fick Stefan sitt genombrott. Nästan helt okänd intog han scenen och lämnade den ackompanjerad av en flera minuter lång applådåska, en visans Buster Keaton med stenansikte i kontrast till visorna.

Under 70-talet turnerade han med gruppen "Visor & Bockfot" (Stefan, Jeja Sundström, Björn Ståbi och jag) i folkparkerna och med Riksteatern. Då skrev han en limerick för varje ort där vi framträdde. Han älskade sällskapsspel. Kort, biljard och Yatzy-vändorna i turnébilen var legio.

Under 80-talet medverkade Stefan i radioserierna från Fryksås fäbodar, ett 50-tal entimmesprogram. Jeja och Stefan bildade ett radarpar som släppte tre LP-skivor utöver hans sju egna produktioner. Debuten skedde med "Visor för smutsiga öron" 1970.

Första diktsamlingen "Utsikt från en studsmatta" kom 1996. Nu har Stefan lagt ner penna och gitarr och går mot nya äventyr. God tur!

Sid Jansson, turnékamrat och skivproducent

Mer läsning

Annons