Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av författaren, journalisten och prästen Rune Pär Olofsson

Författaren, journalisten och prästen Rune Pär Olofsson, Falun avled den 15 juli i en ålder av 92 år.

Annons

Därmed sattes punkt för ett verksamt och uppmärksammat yrkesliv, präglat av ord.

Han växte upp som enda barnet i ett småbrukarhem i Vamlingbo, södra Gotland.

I likhet med de klassiska proletärförfattarna läste han på korrespondens. I sena tonåren insjuknade han i polio. När han mönstrade för allmän värnplikt blev han frikallad. Han vägde bara 41 kilo.

En gotländsk präst såg till att han kom till Fjellstedsta skolan i Uppsala. Fjellstedska var ett läroverk med förberedelse för teologiska studier och prästtjänst i Svenska kyrkan.

Rune Pär Olofsson prästvigdes 1955 i Stockholm. Han hade prästtjänst lite varstans, men mindes särskilt åren som sekreterare åt Sigtunastiftelsens Olof Hartman.

”Där befriades han från det akademiska språket i stärkkrage och lärde sig tala och skriva öppet, klart och tillgängligt”. Så skrev Dala-Demokratens kulturredaktör Bo Degerman om Rune Pär Olofsson.

De samarbetare i många år på tidningens kultursida, där Rune Pär bidrog med bland annat recensioner.

Han hade prästtjänster på olika håll, och medverkade i offentliga sammanhäng, TV-gudstjänster, debatter och föreläsningar. Men i slutet av sextiotalet bröt han med kyrkan. Han blev en av de få som har avsagt sig prästerskapet.

Nu startade hans journalistiska karriär på allvar. Han arbetade på Expressen, på kulturen och som reporter, bland annat som korrespondent i Biafrakriget.

På sjuttiotalet tar hans författarskap över. Historiska romaner var på modet, och Norsteds förlag undrade om han har något uppslag. Han hade arbetat i Östra Ryds församling i Roslagen, och fick direkt infallet att skriva om släkten Brahes öden. Det resulterade i fyra romaner, vilka följdes av de historiska romanerna med motiv från Falu gruva, Kopparberget, Silverdalen och Guldgruvan.

År 1978 fick han prästämbetet tillbaka. Han hade sedan längre och kortare vikariat som präst i bland annat Norrbärke vid sidan av skrivandet.

Den största publikframgången blev Kopparberget. Rune Pär Olofsson ansåg själv att det tyngsta i hans författarskap var romanen om Linné.

Rune Pär Olofsson sörjs närmast av hustrun Kristina, döttrarna Marie, Anna och Eva med familjer, samt Kristinas söner Joakim och Alexander med familjer.

Birgit Nilses

Mer läsning

Annons