Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv Holm, Våmhus

Siv Holm, Våmhus, har efter en tids sjukdom somnat in i sitt hem, en månad före sin 65-årsdag.
Siv sörjs närmast av maken Pelle och barnen Pernilla, Anders och Linnéa med familjer.

Annons

Siv växte upp i Björkvassla by i Våmhus tillsammans med föräldrarna Alfred och Elin Matsson samt syskonen Margit och Jan. Efter skolgången i Våmhusskolan gick hon i realskolan i Orsa. Hon var bara 16 år då hon tillsammans med en barndomskamrat flyttade till Stockholm för att jobba. De började båda på Postgirot. Efter några år i Stockholm träffade hon sin blivande man, Per Holm, med släktband till Orsa. De började sitt liv tillsammans i Sundbyberg där de två äldsta barnen är födda. I början av 80-talet blev längtan till hembygden för stark och de flyttade till Våmhus och bosatte sig i byn Vidbäcken.

Siv fick anställning som sekreterare hos advokaterna Lindkvist i Mora. Ett jobb som var utvecklande och lärorikt. Det gav också rika möjligheter att befästa och förnya kontaktnätet i hembygden, något som Siv uppskattade och odlade. Siv hade många intressen vid sidan av familjen och jobbet. Intresset för hembygden tog sig uttryck i ett politiskt engagemang, i församlingens arbete och inte minst i barnens folkdanslag. Det blev många turnéer med danslaget ut i Europa.

Men Siv satt inte fast. Hon var nyfiken, hade ambition och såg möjligheter att utvecklas och gå vidare. Med tre barn i skolåldern och fortsatt engagemang i det som låg henne varmt om hjärtat läste hon in en gymnasieexamen och gick en it-utbildning. Förhoppningen var att på sikt ta ansvar för en egen verksamhet, att bli entreprenör. Direkt efter avslutad vidareutbildning började hon arbeta på Levenius begravningsbyrå i Orsa. Här trivdes Siv. Med sin sociala förmåga, sin vänlighet och sitt lugna sätt passade hon perfekt för yrket. Hon tog över byrån i Orsa 2003, utvecklade verksamheten och öppnade 2005 ett filialkontor i Älvdalen.

I sin nya roll som egenföretagare engagerade sig Siv i företagarförening och branschorganisation. Hon reste runt och föreläste om sitt nya yrke. Hon vann respekt och uppskattning som borgerlig begravningsförrättare och trädde också in i rollen som borgerlig vigselförrättare. Ständigt nya strängar på sin lyra, men omsorgen om familjen och intresset för hembygden och de som lever och verkar här kom ändå alltid i första hand.

Jag fick behålla min syster i nästan 65 år. Vi har alltid haft täta kontakter.

Vi har umgåtts både på tu man hand och tillsammans med våra familjer. Vi har passat varandras barn och vi har stått varandra mycket nära. Så gott som varje dag har vi talat med varandra i telefon och delat på både glädje och sorg. Siv var en mycket glad och positiv person. Att slösa livskraft på slentrian och missmod ingick inte i hennes personlighet. För mig efterlämnar Siv ett oändligt stort tomrum och saknad.

Med allt det hon gav, lever hon vidare i våra minnen.

Margit Kallner

Mer läsning

Annons