Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roza Golzio, Mora

/

Dalarnas Tidningars medarbetare under många år, journalisten Rosa Golzio, Mora, avled söndagen den 18 mars efter att hastigt ha insjuknat. Hon blev 68 år.

Annons

Rosa kom till oss i Tidningshuset vid Strandgatan i Mora efter att under många år ha arbetat i huvudsak med näringslivsjournalistik inom Dalarnas Tidningar, då med arbetsplatsen förlagd till Falu Kuriren i Falun som en fast punkt, men med hela Dalarna som arbetsområde.

Innan Rosa flyttade till Dalarna bodde hon i Värmland, där hon också arbetade med journalistik och dessförinnan var hon under ett år ombudsman för CUF-distriktet i Göteborg. Hon arbetade också som frilansjournalist i Dalarna med flera tidningar som uppdragsgivare innan hon anställdes inom Dalarnas Tidningar för snart 40 år sedan.

I Mora kom hon som allmänreporter att skriva om det mesta, men fortfarande med förkärlek för näringslivsfrågor.

Rosa var noggrann med faktakontroll innan hon skrev artiklarna och en person med stor integritet. Vi, hennes kollegor, kände oss till en början lite osäkra på om hon skulle vilja haka på vår fredagstradition med morgonkaffe på konditori, men det hade vi inte behövt.

Varje fredag morgon stod Rosa snart på gågatan i Mora och väntade på oss andra, med laptopen i en elegant svart skinnväska, lika ivrig som vi att få sitta och umgås över en kopp kaffe med någon godbit till och låta diskussionens vågor gå höga.

Rosa Golzio ägnade sig gärna åt olika former av hantverk på fritiden, exempelvis näverslöjd. Flera jular tillverkade hon små tomtar som hon lindade in och gav oss alla. Hon var också duktig på att laga mat, vilket vi, hennes kollegor, upptäckte när vi blev hembjudna till henne när hon fyllde jämna år.

Vila i frid, Rosa, vi andra kommer att återförenas en dag i april och gå till konditoriet där vi hade så många trevliga stunder tillsammans. Du kommer att fattas oss då.

Berit Olars

Mer läsning

Annons