Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Holmström, Stockholm

/

Nu har hon somnat för gott, min kära lillasyster, Marie Holmström född 1956.

Annons

Hon dog i hemmet på Gumshornsgatan i Stockholm, på kvällen den 8 mars, på Internationella kvinnodagen. Jag satt vid hennes sida.

De sista veckorna har, för henne, varit ovärdiga och hemska men dödsögonblicket var lugnt och skönt. Efter två år av sjukdom är plågan nu över. Nu var hon redo, hon ville dö. Det har varit två år med smärtor och kamp men också två år som fört oss samman, fördjupat systerskapet på ett vis som har gjort att det också funnits en positiv sida av eländet. Marie var, enligt min mening, en ganska egensinnig person, noga med att det skulle vara på ett visst vis. En person med stor integritet.

Hon var ambitiös och duktig. Den doktorsavhandling som hon kämpat med i många, många år, inte för att det var svårt utan för att hon ständigt ville förbättra den, var nu äntligen klar och redo att läggas fram. Då kom sjukdomen och satte stopp! Hennes liv bestod, förutom av forskning inom arkeologin, av resor, vänner och kultur.

Åtskilliga gånger har hon varit i Italien, både för nöjes skull och för att utföra sitt jobb. Jag blev t.ex. väldigt imponerad när hon reste till Siena och föreläste på universitetet där, på italienska! Hon har också gjort arkeologiska utgrävningar i såväl Falun som på Madagaskar och många andra ställen men främst är det Alvastra kloster, vid foten av Omberg i Östergötland, som fångat hennes intresse.

Där hyrde hon också ett fint litet torp under många år. Granne till Ellen Keys Strand, med storslagen utsikt över Vättern. Marie njöt av att bo centralt i Stockholm och kunna ta del av det stora kulturutbudet och då främst konserter. Hon gillade många sorters musik men det var framförallt klassisk musik hon konsumerade.

Vi levde väldigt olika liv, Marie och jag. Jag med min stora familj med man, fyra barn och fem barnbarn men Marie var också, i högsta grad, en del av vår familj. Hon var alla barn och barnbarns älskade moster och hon var verkligen en moster som älskade och brydde sig om sina syskonbarn och deras barn, med allt vad det betyder av oro och glädje. Somrarna på Grönnäs i Bohuslän tillbringade vi tillsammans såväl som barn som vuxna.

Där var vår mamma uppväxt och vi har, tack vare generösa släktingar, kunnat fortsätta att samlas där varje sommar. Marie kom ofta hem till Falun och bodde i sitt rum i föräldrahemmet, som jag och min familj nu bebor, men i Stockholm har hon många av sina nära och kära vänner och det är därför hon bett mig att ordna så det blir begravning i Stockholm och det är nu klart att det blir på skärtorsdag den 13 april i Hedvig Eleonora kyrka.

Kajsa Henriksson

Mer läsning

Annons