Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Lisspers, Östersund

Min kusin Jan Lisspers, Östersund, har avlidit efter en tids sjukdom. Han somnade in i kretsen av sina närmaste två dagar efter sin 64:e födelsedag. Jan var vid sin bortgång professor i psykologi vid Mittuniversitetet i Östersund.

Annons

Jan föddes i Dala-Järna. Fyra år senare föddes lillebror Leif som enda syskon. Hans föräldrar var Ragnar och Lisspers Ulla Johansson.

Jan var i ungdomen en duktig fotbollsspelare i Dala-Järna IK. Under uppsalatiden spelade han i Röda Stjärnan som efter några år blev Stjärnan.

Jan tog realexamen i Vansbro, studentexamen i Borlänge och började därefter sina studier vid Uppsala Universitet. 1990 disputerade han i klinisk psykologi vid Uppsala Universitet på en avhandling om behandling av migrän. Hans forskning har främst berört hälsopsykologi och beteendemedicin. Under senare år har han främst inriktat sig mot livsstilsförändring i rehabilitering och arbetsplatsinriktade insatser för förebyggande av sjukdom.

Jan var gift med Marianne från Oviken i Jämtland. De träffades när Jan kom som ny psykolog till Ulleråkers sjukhus där Marianne arbetade. De gifte sig 1988 och har två barn Johanna och Anders och barnbarnet Cesar.

Jan var en hängiven och skicklig flugfiskare som lurat många öringar och harrar. Favoritfiskevatten var Gimån i Bräcke kommun. Under åren blev det många fiskeresor över hela Sverige, till Kolahalvön, Island m.m. Jan var en genuin friluftsmänniska som älskade naturen, fjällen och fritidsstället vid Gensen i Dala-Järna.

Jan var en ödmjuk, påhittig, generös och rättfram person som var tydlig med sina åsikter.

En make, pappa, morfar och bror har gått bort. En länk i kusinkedjan är bruten. Vi är många som har ljusa minnen av Jan.

Per-Anders Westhed

Annons