Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Axelsson, Falun

En stor personlighet, en folkbildare och miljöaktivist har gått ur tiden.

Annons

Utöver sin lärargärning var Jan Axelsson en djupt engagerad person som bidrog till kampen mot kärnkraften inför folkomröstningen den 23 mars 1980. När Falu Miljögrupp i samverkan med lokala kulturarbetare startade Nybroboden i Falun så var det Jan som försåg tidningshyllan med en bred flora av politisk litteratur.

Jans intresse för samhällsfrågor, miljö och bildning förde honom in i kommunfullmäktige i Falun när miljöpartiet tog plats där 1982. Han var där en stark röst som aldrig tvekade att ta strid om någon oförrätt seglade upp till ytan. Kulturfrågor var förutom miljöfrågorna Jans stora engagemang. En stor kulturgärning var att Jan med skicklig argumentation lyckades förhindra rivningen av Hammars konditori, en av få byggnader med den unika slaggjutningsteknik som använts i Falun.

Jans politiska resa kröntes av att han valdes till Språkrör för Miljöpartiet på kongressen i Jönköping 1990. När han två år senare avtackades för sina insatser som språkrör valde Jan att avsluta sin tid som aktiv politiker. Han återgick till sin lärargärning och lät nya lokala förmågor i Dalarna överta delar av det ansvar han axlat under många år som något av den stora gröna profilen i Dalarna vid sidan av Ragnhild Pohanka.

Det är med stor glädje vi minns Jans kamp för demokratiska värderingar, bildning och för det hållbara samhällsbygget. Vi som var med mins säkert den formuleringskonst Jan besatt som gjorde att han gick segrande ur nästan varje debatt, han var en stor retoriker. Vi mins en generös och varm person som bidragit till en lite bättre värld.

Miljöpartister i Dalarna

Mer läsning

Annons