Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Nymahn, Malung

Första gången jag kom i kontakt med Ingemar var genom ett telefonsamtal hösten 1990. Jag arbetade som ombudsman på Kommunals förbundskontor med utvecklingsfrågor.

Annons

Ingemar presenterade sig som sektionsordförande för Kommunal i Malungs kommun. Han uttryckte en oro över vad som skulle komma att hända med verksamheten inom kommunens Tekniska kontor. Hans farhåga var att politikerna övervägde att lägga ut verksamheten på entreprenad till privata företag. Ingemar frågade mig retoriskt: ”Vad tänker ni i Stockholm göra åt det?

Detta telefonsamtal blev inledningen till ett mångårigt samarbete och dessutom till en djup och varaktig vänskap. Vi träffade tillsammans företrädare för Kommunstyrelsen och blev så småningom överrens om att inleda ett utvecklingsprojekt inom Tekniska kontoret, det s k Malungsprojektet. Projektet startade 1991 och kunde redan 1992 redovisa fantastiska resultat genom en förbättrad ekonomi och en stor delaktighet för medarbetarna genom en ny organisation.

Resultatet av Malungsprojektet medförde att Kommunal beslutade att starta ett utvecklingsbolag hösten 1992, Komanco. Det var naturligtvis ett kontroversiellt beslut för många att ett fackförbund skulle driva ett utvecklingsbolag. Jag, tillsammans med mina medarbetare, arbetade i många år tillsammans med Ingemar för att förklara både för arbetsgivare och anställda varför det är positivt att anställda får större möjligheter att påverka sitt arbete. Ingemar tog under de kommande åren initiativ till fler utvecklingsinsatser inom kommunen där vi samarbetade.

Ingemar var något så ovanligt som en vardagsnära, praktiskt tänkande människa, men samtidigt full av idéer om att saker kunde förbättras. Samtidigt som han var lugnt förankrad i vardagen var han ständigt på väg mot framtiden. Han hade en stark upptäckarglädje och pionjäranda inom sig. Dessa personliga egenskaper kombinerade han med en underfundig humor som gav mig många tillfällen till skratt. Ingemar var orädd och hatade orättvisor. Han var inte sen att öppet kritisera det han tyckte var fel både inom Malungs kommun men också inom Kommunal.

Därför är det med stor saknad jag tvingas konstatera att jag inte längre kan ringa till Ingemar för att bolla nya idéer, men känner stor glädje för den tid vi kunnat samarbeta.

Lars-Åke Almqvist, f d 1:e vice ordf i Svenska Kommunalarbetareförbundet samt vd Alamanco AB

Mer läsning

Annons