Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Andersson, Borlänge

/

Ingemar Andersson, musikerprofil i Borlänge, avled stilla vid en ålder av 89 år. Ingemar efterlämnar närmast barnen Irene, Jan och Björn med familjer, samt systrarna Inger och Ing-Britt med familjer.

Annons

Ingemar föddes i Länghem, tre mil från Borås. Musikintresset väcktes tidigt. Redan som barn blev han uppmuntrad att ta fiollektioner. Ingemar hade velat bli pianist, men att köpa ett piano var otänkbart för en arbetarfamilj på den tiden. Kontrabas och gitarr lärde han sig traktera på egen hand. Tillsammans med kompisar underhöll han med teater, sång och musik. Han engagerade sig även i Unga Örnar och SSU som styrelseledamot.

Ingemars första jobb efter skolan blev inom konfektionsindustrin. När krisen inom textil- och konfektionsindustrin kom, rekryterade Domnarvets järnverk personal. Ingemar flyttade 1952 till Borlänge och till fast arbete i järnverket.

När han kom till Borlänge användes helgerna till att spela bas med en dansorkester, men ganska snart startade han ett eget band, Ingos, där han växlade mellan gitarr och fiol.

Han var även aktiv i Musikerförbundet, så när förbundet erbjöd honom en tjänst som musikförmedlare slutade han i Domnarvet. Musiklivet i Dalarna upplevde något av en storhetstid då Ingemar arbetade som musikförmedlare.

Som pensionär tog ett annat intresse över, mykologi, studiet av svampar. Ingemar Andersson var en av de som 1986 startade svampklubben Skogsriskan.

Ingemar lade inte av med musiken helt, utan spelade ibland fiol tillsammans med sina musikvänner i pensionärsorganisationen PRO, men nu för nöjes skull.

Först den 20 december 2016 lade Ingemar fiolen helt på hyllan, för alltid saknad.

Irene, Jan och Björn

Mer läsning

Annons