Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gert Bergqvist, Falun

Trots sin svåra sjukdom under de sista åren av sitt liv fortsatte Gert hela tiden att vara en samlande och uppmuntrande kraft inom vår krets av mykologer och svampvänner i Dalarna.

Annons

Alltsedan bildandet av Mykologiska Föreningen Svampklubben Skogsriskan 1986 har han ingått i dess styrelse och under de sista fyra åren var han klubbens ordförande.

Året innan Skogsriskan bildades ledde Gert och hans kollega Leif Liljeblad en av Hushållningssällskapets svampkurser i Leksand. Där deltog flera av de svampintresserade människor som inspirerade av de nya kunskaperna och samvaron tog initiativ till den nya svampklubben. Gerts roll var alltså på flera sätt viktig för tillkomsten av den nya föreningen och dess verksamhet.

Han personifierade som ingen annan av oss alla de sidor av svampintresset som vi ville lyfta fram och stödja, alltifrån grundläggande samtal om bästa kantarellrecept till frågor om bestämning av svåridentifierade naturvårdsarter i de gammelskogar som vi tillsammans arbetade för att bevara.

Varje höst sedan början av 1980-talet har Gert med stor pedagogisk talang informerat allmänheten om svampfrågor vid de utställningar, svampbyråer och utflykter som anordnats i Falun. De första åren på stadsbiblioteket tillsammans med Liljeblad och därefter vid Svampklubben Skogsriskans aktiviteter.

Som pensionär fick han en efterlängtad möjlighet att delta i klubbens årliga inventeringsveckor då vi koncentrerat ägnar oss åt kartläggningen av Dalarnas funga (svampflora). Tyvärr kunde han av hälsoskäl endast delta vid tre av dessa veckor. Men hans insatser för det allmänna svampintresset i Dalarna och för de mykologiska kunskaperna om våra trakter är av bestående värde. Till den bok om Dalarnas svampar som förhoppningsvis utkommer om ett par år har han bidragit med värdefullt material.

Vi sörjer och saknar en god kamrat, en kunnig mykolog och en hängiven naturkämpe.

Styrelsen för Svampklubben Skogsriskan genom Anders Janols

Mer läsning

Annons