Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Elisabet Gezelius, Hedemora

/

Birgitta Gezelius, född Barkelius, har avlidit i en ålder av 88 år.
Birgitta föddes 1929 i Köping. Hennes närmast anhöriga är döttrarna Anna och Karin och sonen Lars samt brodern Per-Göran.

Annons

Birgittas båda föräldrar kom i nära kontakt med sin tids konst och konsthantverk, fadern genom sitt möbelsnickeri och modern genom sitt intresse och sina kunskaper om heminredning och konsthantverk. Birgitta övertog detta intresse för kvalitet och design och utvecklade med åren särskilt sina kunskaper i vävning.

Birgittas mor var legitimerad sjukgymnast och detta blev också Birgittas yrkesval. Hon utbildades på SGI i Lund och var yrkesverksam fram till sin pensionering.

Birgitta mötte Per Gezelius i Hallstahammar i början av femtiotalet. Per var då utbildad bergsingenjör och 1955 gifte de sig. De skulle under Pers yrkesverksamma år flytta till en rad kända industriorter: Munkfors, Ramnäs, Degerfors, Karlskrona, Vikmanshyttan och Hedemora. Det unga paret fick möta bruksmiljöns traditioner och blev ett uppskattat värdpar, välkommande och generösa mot alla.

Både Per och Birgitta var roade och kunniga samlare av svenskt glas och porslin, i första hand från 20-tal till 40-tal. De kunde visa upp en fin samling konstobjekt, som lyste upp ett redan tidigare vackert hem.

Birgitta var också medlem i en rad föreningar och lade ett stort arbete på Svensk Hemslöjd och möbelverkstäder som Bachmanska skolan, Gustaf Flinta AB och Alvar Aaltos möbelverkstad i Hedemora. Tillsammans med Anne-Marie Sörbergs m fl medverkade hon till boken Aalto och Artek i Hedemora.

Birgitta månade särskilt om föreningen Inner Wheel Club och deltog både i månadsträffarna, styrelsearbetet och de internationella kontakterna. Hedemora IWC hade en vänklubb i Rye i södra England och Birgitta och Per var viktiga för flera trevlig träffar mellan de två klubbarna.

Birgitta var en person som genom sina kunskaper och sin energi klarade en imponerande arbetsbörda. Hon var snabbtänkt och hade humor. Hennes skratt var gott att höra. Vi som fått möta och lära känna henne glömmer henne inte: ett par kisande blå ögon, skärpa och humor.

Florence Emilsson

Kerstin Hultén

Mer läsning

Annons