Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Sigvard Persson, Borlänge

/

Bengt Sigvard Persson har avlidit vid en ålder av 73 år.

Annons

Bengt bodde mer än halva sitt liv Dalarna men föddes och växte upp i Gunnarskog i västra Värmland. Han läste folkskolan i Gunnarskog och sedan Teoretisk avdelning på Ingesunds folkhögskola, Arvika, där han träffade sin livskamrat tillika blivande fru Vanja. Efter studierna flyttade de vidare till Stockholm där Bengt började som provbagare på kvarnen Tre kronor, Nacka, samtidigt som han studerade, vilket ledde till en ingenjörsexamen 1971.

I mitten av 70-talet flyttade familjen till Dalarna, Vansbro, där de fick två barn; Anna-Karin och Kristine. Under många år arbetade han som platschef på Samhall. Utöver det sociala engagemang som jobbet innebar har Bengt och Vanja öppnat upp sitt hem för familjehemsplacerade barn under 40 år.

1989 flyttade Bengt vidare till Borlänge där han började jobba som produktionschef på Skogaholms bröd. Han fortsatte att utveckla sig genom hela livet och tog så sent som 1998 ut en examen för lärarbehörighet. Kopplingen till bageri fanns med hela vägen fram till pension då han bland annat jobbade som lärare inom bageri på Hushagsskolan i Borlänge.

Under hela sitt vuxna liv hade Bengt ett stort engagemang för kommunpolitiken och då mestadels inom utbildningsfrågor och sociala frågor. Bland uppdragen fanns till exempel ett ordförandeskap i Vansbros skolstyrelse. Han jobbade även aktivt inom Hem och skola och Dalarnas familjehem. Under barnens uppväxt följde med dem ett stort engagemang för ungdomsidrotten. Bengt var bland annat engagerad i Vansbro AIK Simsektion, Vansbrosimningen, Borlänge simsällskap samt Qwarnsvedens triathlon. De sista åren var han mycket delaktig inom RIA samt ledamot av omsorgsnämnden i Borlänge kommun.

Bengt hade ofta glimten i ögat, samtidigt som han var en stor humanist och musikälskare. En ovanlig kombination, men naturligt för Bengt. Han spelade piano och saxofon samt var också mycket intresserad av finsnickeri.

Bengt avled efter en kort tids sjukdom och han sörjes närmast av makan Vanja, barn med familjer samt syster med familj.

Kristine Persson, dotter

Annons