Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Fredin, Borlänge

Till minne av Bengt Fredin.

Annons

Jag tror du inspirerade de flesta. Tack för alla pratstunder i skogen. 77 meningsfulla år. Tack farfar för allt du har lärt mig. Jag kommer att sakna Dig. Tack svärfar för alla minnen. Det är något av allt det, som skrevs ner, vid minnesstunden ute vid Haganäs den 20 april.

Bengt var den entusiastiska entreprenören både när det gällde tak och skog samtidigt den, engagerade familjefadern. Bengt var även engagerad i omarronderingen och skogsbilvägarna i Bäsna. Bengt Fredin föddes 23 februari 1941, växte upp på Nävgatan med mamma Märta och pappa Gustav och lillebror Ingvar, som tyvärr försvann alldeles för tidigt.

Reslusten hade Bengt redan som ung, drog till sjöss i tonåren, först en resa på Medelhavet med Venezia och sedan över till USA med Selma Thordén, därefter militärtjänstgöring, giftermål och familj, Bengt arbetade som byggnadsarbetare och sedan taktäckare. Företagsam och orädd och 1970 blev Bengt entreprenör i takbranschen och firman drivs nu vidare av sönerna Torbjörn och Robert.

Som skogsägare ville Bengt lära både sönerna och barnbarnen allt om att sköta och vårda skogen, Tänk när farfar Bengt hade alla fyra barnbarnen med för att hugga gärdsgårdsvirke och varje barn fick en yxa i rätt storlek. Bengt lärde sig på senare år att själv sätta gärdesgård och den senaste 2015 gjordes med störar av en, så att den skulle hålla länge.

Bengt hade en framåtanda, social kompetens och entusiasm av stora mått, och detta gjorde att nästan ingenting var omöjligt. Bengt avverkade skog, sågade virke och byggde flertalet hus, naturligtvis med hjälp av andra yrkesmän.

Många var de resor som Bengt och jag gjorde tillsammans, men speciellt givande var de fyra resorna som vi gjorde med barnbarnen, två och två åt gången. Bengt ville visa dem världen utanför hemmets trygga väggar, speciella var de två resorna till Kina. Det lustiga var att andra resenärer tyckte att det var synd om barnen som hade så gamla föräldra. Det blev annat ljud i skällan när det framkom att vi var farfar och farmor.

Tyvärr drabbades Bengt av sjukdomar, men de hölls i schack och han kämpade på. Som pensionär ville Bengt hålla koll på ekonomin i firman, tittade förbi i Repbäcken titt som tätt. Bengt såg till att det gallrades och föryngrades i skogen med både frösådd och nya plantor med hjälp av familjen. När bromsmedicinerna mot cancern, som han drabbades redan 2005, inte hjälpte i december 2017, var Bengt så fruktansvärd envis och ville inte släppa taget, men den 4 april fick Bengt till slut somna in

Det har blivit så tomt här hemma. Bengt ville oss alla så väl, och vi i familjen känner stor saknad

För familjen genom Doris

Mer läsning

Annons