Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Torsångaren Kjell Eriksson

Mister Torsång, Kjell Eriksson Asplunda, bilskrotare, kapellmästare, entreprenör, konstruktör, historieberättare och dragspelare, har avlidit i en ålder av 82 år.
Han sörjes närmast av hustru Karin och sonen Anders med familj och Karins barn med familjer.

Mitt första möte med Kjell Eriksson var i början av 1970-talet. Han var då ordförande i Torsångs IF och ville bygga en fotbollsplan för bara 35 000 kronor. Vid tillfället var jag ordförande i fritidsnämnden. Tjänstemännen skakade på huvudena. En plan kostade minst 250 000 kronor. Kjell insisterade och med hjälp av många medlemmar och supportrar till klubben lyckades han genomföra sina planer. Vi blev verkligen imponerade.

Som entreprenör med bilskroten som huvudmålsättning kunde hans kreativitet ta sig många uttryck. Han skapade vindkraftssnurror. På grinden till gården har han smitt toner till en känd psalm som besökaren kan spela på. Förutom arbetet har musiken och ångbåten Torsångaren var Kjells stora intresse. Kjell var kapellmästare till dragspelsgruppen Torsångarna som bestod av åtta dragspel, en gitarr, fiol och en bas.

I början på 1980-talet blev Torsångarna inbjudna till USA för vara med och fira 350-års jubileet mellan Sverige och Amerika. Det var små byar längs den kanadensiska gränsen i Minnesota som stod som inbjudare. Det blev många konserter både på arenor och i kyrkor. Särskild en spelning i Halloch blev speciell. Kyrkan i byn var sprängfylld med publik och de uppskattade musik och sångval av Torsångarna. När de spelade Hälsa dem där hemma brast det för åhörarna och även för musikanterna.

Som historieberättare har Kjell varit enastående. För Borlänge närradio gjorde jag många intervjuer med Kjell. Han kunde på ett målande sätt beskriva hur ryska krigsfångar på drottning Kristinas tid grävde kanalen mellan kyrkan och Runn. En annan episod som vann stor genomslag var när Kjell berättade att han misstänkte att han var släkt i rakt nedstigande led till kung Gustav Vasa.

Under flera år har jag och Kjell åkt ångbåt och suttit och löst världsfrågorna. Det är något speciellt att lyssna till ångmaskinens sakta dunk och fundera tillsammans. Ofta har dragspelet varit med och vi har sjungit för full hals. Kjell har varit generös. Han bjöd gärna med andra människor på båten. Nu är den tiden förbi. Vi är många som saknar Dig Kjell.

Vila i frid.

Per-Olof Forsström