Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Sven Eric Ferneborg, Vansbro

När Sven Eric Ferneborg i Vansbro nu lagt ner sin vandringsstav, har därmed en fin och välrepeterad basröst tystnat för gott.
Han somnade in just då vårliga vindar drog in över Vansbro samhälle, där Sven-Eric bott hela sitt 92-åriga liv.

Annons

När ”Vintern rasat ut” och ”Blommande sköna dalar” tonar ut i Nås kyrka sista april, minns vi yngre sångare särskilt Sven Eric, för det var där i 1:a basen som han för ett par år sedan avslutade sin mångåriga sångargärning inom hembygdens körer.

Om någon nybörjare var osäker, kunde han ställa sig bredvid Sven Eric, för han kunde sin stämma! Han började 1945 i Vansbro manskör under Eugen Nilssons ledning och var verkligen aktiv att få kören att fortleva efter Eugens död.

Från 1990-talet ingick Sven Eric i Nås manskör och fick under den tiden ta emot Svenska Manskörsförbundets guldmedalj. Även i blandade körer har han sjungit bas; i Vansbro kyrkokör, i Järna hembygdskör, i den stora Gränslösa Kören och i alla tänkbara tillfälliga körkonstellationer i Vansbrobygden. Han uppskattade stort att han genom sin medverkan i olika körer fick vara med om stora festivaler runt om i Sverige och de andra nordiska länderna och har i sina egna minnesanteckningar noterat: ”underbart” om sådana tillfällen. Han har också skrivit att det var ”underbart” att kunna sjunga i Vansbro kyrkokör i omkr. 30 år tillsammans med sin kära Thyra.

Förutom musiken var idrott hans stora fritidsintresse. Han motionerade flitigt hela sitt liv: tennis, volleyboll, skidor och simning. Han kunde på så sätt hålla sig i god fysisk trim högt upp i åldern trots mest stillasittande yrkesarbete. Han fick under sitt sista levnadsår uppleva att hans insatser i Vansbrosimningen uppmärksammats på rätt sätt; han vann nämligen fyra av de sex första simningarna, då Vansbrosimningen ännu inte var nominerad som tävling utan som propaganda för simsporten; han var också med om att framföra idén 1949 om tävlingssimning under Vansbros broar; Vansbrosimningen har vuxit enormt i omfattning och betydelse för kommunen.

Sven Eric erövrade också klassikerdiplomet. Han var under många år en flitig åskådare vid VAIK:s hemmamatcher i fotboll och han följde med stort intresse många sportsändningar i TV.

För mig personligen och hela min familj har umgänget med Sven Eric  och Thyra betytt många glädjerika år, då vi har umgåtts flitigt genom sång och musik, spelat badminton och volleyboll, rest tillsammans, plockat bär och mer än en gång druckit kaffe hemma hos varandra.

Vi kunde känna oss lika hemma som dom vid fina sommarstugan vid Vassgaln. Jag har flera gånger tackat Sven-Eric för det för mig och mina syskon så värdefulla initiativet att dokumentera våra sångröster genom inspelning på en magnetofon – ett hemmabygge av Sven Erics bror Bengt, legendarisk radiohandlare i Vansbro – redan 1949.

Vi sörjer Sven-Eric tillsammans med döttrarna Ann-Marie, Solveig och Annelie med familjer, men gläds åt att nya röster sjunger i Thyras och Sven-Erics fotspår. Med stor och innerlig tacksamhet ska vi minnas vad Thyra och Sven-Eric betytt för oss – de har gjort våra liv rikare.

Svågern Alf Granberg med familj

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons