Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Sigrid och Thage Jansson, Lindan, Gagnef

Inom loppet av tre månader har först Thage och sedan Sigrid avlidit.De fick båda leva ett långt och innehållsrikt liv och i alla år förblev de sin hembygd i Gagnef trogen.

De var starka personligheter med stor generositet utan drag av den beryktade “snålheten hos gagnsingar”. Deras hem var ett öppet hem och de var båda hjälpsamma gentemot grannar, vänner och vem som kunde komma i deras väg. De var mycket arbetsamma och driftiga och de drev flera olika företag inom åkeri och plåtslageribranschen.

Att kämpa och ha en hög arbetsmoral var något som var viktigt för Sigrid och Thage men de unnade sig också avkoppling och reste gärna iväg på semester. Mor Sigrid berättade en gång om en Spanienresa på 70-talet som blev annorlunda än vad de flesta av oss varit med om. När de var framme i badparadiset kunde inte Thage koppla av efter att han haft en intensiv arbetsperiod utöver det vanliga.

Ett hotellbygge pågick i närheten av det egna hotellet och Thage såg att de hade arbetsmetoder som kunde effektiviseras. Sagt och gjort, han gick dit och erbjöd sig att hjälpa till och byggjobbarna tog gladeligen emot en utsträckt hand. Thage jobbade på bygget några dagar och se, efter den urladdningen kunde han njuta av sin semester. Vilken energi och vilket engagemang. Han kunde med minimala språkkunskaper kommunicera med de flesta med hjälp av kroppsspråk och vänlighet.

Sigrid var inte heller rädd för att hugga i. Hon deltog i verksamheten från tidig morgon till sena kvällar och dessutom skötte hon hemmet, barnen, barnbarnen och hon var otroligt duktig på att laga mat, baka och inte rädd för att pröva på något nytt. Fantastiska middagar är vi många som fått avnjuta i Lindan och i Grövelsjön och detta vill vi alltid minnas.

Sigrid jobbade mest på kontoret men ofta sågs hon köra iväg med “Mercan” och släpvagnen för att hämta material som behövdes i verksamheten. Ibland gick det lite för fort men en gång lyckades hon med konststycket att förklara så bra för polisen att hon klarade sig ifrån en böteslapp.

Både Sigrid och Thage var barn av den gamla skolan. De hade haft en barndom som många gånger var svår . Sigrid var ett så kallat oäkta barn och det innebar att att hennes far aldrig erkände henne och modern förblev ogift. Det stred emot det dåvarande samhällets principer att barn föddes utanför äktenskapet och många barn liksom Sigrid blev kränkta och fick lida för något som de var totalt oskyldiga till.

Vi som fick lära känna Sigrid och Thage är oerhört tacksamma för alla år och alla minnen. De var positiva,gästfria,hjälpsamma och humoristiska. De bjöd på sig själva och sin tid , de visade omsorg och värme.Vilken lyskraft för oss som ännu en tid är kvar! Det finns bara ett ord – TACK!

Vännerna Eva och Bengt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips