Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Signe Nordquist, Falun

Den 3 december 1923 låg molnen som ett lock över Falun, temperaturen låg kring nollgradersstrecket.
Två millimeter snöblandat regn letade sig mot stadens gator. Det var ingen märkvärdig dag i Falun. Samtidigt var det den mest fantastiska av dagar. Det var dagen då vår älskade Signe Virginia Nordquist först såg världens ljus.
95 år senare, den 19 september 2019 lyste solen över staden men stora moln svepte in över våra sinnen då Signe lämnade oss.

I nästan ett sekel har Signe med sin orubbliga vilja och sin envishet varit en förebild för oss alla. 1941 valdes hon till Faluns lucia, något som hon själv viftade bort och hävdade att de andra kandidaterna hade varit mycket vackrare. Men ändå har hon fortsatt att likt en lucia sprida ljus omkring sig med sin pigga personlighet, sin matlagning - middagarna hos Signe kommer aldrig att glömmas - och inte minst sin nyfikna inställning till livet. Hon var alltid uppdaterad på vad som hände i omvärlden.

Som ung ledde Signes nyfikenhet henne till Stockholm där hon arbetade som hårfrisörska och servitris. Hembygden kallade dock, åter i Falun gifte hon sig med Lars-Ove och fick två söner. Efter några år som hemmafru arbetade hon i makens däckfirma innan hon avslutade sin yrkesbana på hjälpmedelscentralen på Falu lasarett.

Signe var aktiv in i det sista, i somras lärde hon sitt tvååriga barnbarnsbarn Ebbe att köra kvistar i skottkärra och rensa ogräs i grusgången. Två dagar innan hon gick bort körde hon sin egen bil ut till sitt älskade sommarställe i Svärdsjö där hon fick tillbringa sina sista dygn i livet. Signe kommer vara saknad men varmt ihågkommen av alla som fick förmånen att vara henne nära. De minnen vi har av henne kommer vårdas ömt.

Närmast sörjande är son, sonhustru, barnbarn och deras familjer.

Familjen