Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Rune Jonasson, Ludvika

Annons

Rune Jonasson, civilingenjör och legitimerad läkare, avled den 25:e mars efter en tids sjukdom i sitt 93:e levnadsår. Runes hustru Kerstin avled under våren 2018 i sitt 94:e levnadsår. Hon var född i Falkenberg.

Rune föddes i Våghalsen, en gruvby vid sjön Väsman utanför Ludvika i Dalarna. Rune var nummer två i syskonskaran. Runes äldre bror var flygare vid F11 i Nyköping. Han flög Caproni, ett italienskt bombplan med en förfärande olycksstatistik i svenska flygvapnet. Han rapporterades saknad över skärgården. Efter tio dagar upphörde flygvapnets eftersökningar. Runes far och Rune kontaktade då en lokal fiskare och lyckades återfinna flygplanet med de fyra omkomna besättningsmännen.

Efter denna traumatiska familjeupplevelse fick Rune möjligheten att som en av tolv elever 1944 påbörja studier vid den nya utbildningen i teknisk fysik vid KTH. Efter examen arbetade Rune på FOA 2 med analogimaskiner och servomekanik. 1951 fick Rune ett stipendium att delta i en internationell sommarskola vid MIT i Boston. Många internationella kontakter knöts under denna tid.

Rune träffade vid hemkomsten Kerstin som relativt nyexaminerad som sjuksköterska från Röda Korset tjänstgjort vid det svenska sjukhuset i Pusan under Koreakriget. En livslång kärlek uppstod dem emellan och till det koreanska samhället. Rune och Kerstin gifte sig 1958. De hade under hela livstiden kontakt med Sydkoreas ambassad.

1955 fick Rune erbjudande att tillsammans med Gunnar Swaetichin arbeta vid ett forskningsinstitut i Caracas med den elektriska responsen från ögat i preparat från fjärilar och fiskar utsatta för ljusimpulser. Rune fick efter hemkomsten en tjänst som biträdande sekreterare i tekniska forskningsrådet med uppgift att kartlägga behovet av analogi- och siffermaskiner i landet, en uppgift som för övrigt blev inaktuell med transistorns intåg. Men studierna i Venezuela hade väckt Runes intresse för kombinationen teknik och medicin. Han påbörjade därför studier vid KI uppbackad av Kerstin. 

Efter läkarexamen fick Rune plats som underläkare vid Thoraxklinikens kliniska fysiologiska laboratorium på Karolinska sjukhuset. Där blev han kvar till pensioneringen 1992. Han sysslade med patientnära forskning av hög internationell klass i hjärtkateterisering, ultraljudsteknik och pacemakerteknik. Kerstin tjänstgjorde som sjuksköterska vid S:t Eriks medicinklinik och därefter som företagssköterska. Talrika besökande forskare fick då njuta av Kerstins och Runes gästfrihet.

Rune utvecklade också en god kännedom om börsen och samlade in en förmögenhet på 70 miljoner som donerades till en fond för infrastruktursatsningar vid KTH. Rune var även aktiv i Djurgårdens orienteringssektion. Han tränade intensivt och genomförde 17 vasalopp. Lika samvetsgrant och intensivt följde Rune och Kerstin utvecklingen av sin stora donation till KTH som nu utgör grundplåt till Jonassons centrum för medicinsk avbildning. Hans livsgärning heter duga för en grabb från Våghalsen.

Sigbritt Karlsson, rektor KTH, Lars-Åke Brodin, Folke Snickars, Björn Erik Erlandsson, Örjan Smedby, Jonassons centrum för medicinsk avbildning, Erling Lövsjögård-Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons