Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Olle Jobs, Orsa

Den 13 oktober 2019 avled Olle Jobs efter en tids sjukdom. Olle kom ursprungligen från Leksand, men kom att flytta till Orsa på grund av att han fick arbete som gymnasielärare i historia och samhällskunskap på St Mikaelsskolan i Mora.

I slutet av 1990-talet fick Olle möjlighet att med elever från byggprogrammet på St Mikaelsskolan göra resor till Lettland för att delta i ett återuppbyggnadsarbete på godset Skangal. Godset hade tillhört Olof Palmes släkt, men överlämnats till Frälsningsarmén som startade ett restaureringsprojekt med syfte att öppna skola och barnhem för barn med särskilda behov. Sju gymnasieskolor i Dalarna varav en från Mora deltog i projektet, och Olle berättade gärna om detta. Idag sker där ett socialt arbete bland mödrar och barn.

I Orsa Jernvägsförening har Olle varit ledamot i styrelsen. Och under Orsayrorna jobbat med rälsbuss- och tågresor från Mora respektive Furudal. Olle har också suttit i styrelsen för Orsa närradioförening.

Från 1970-talet har Olle varit aktiv i styrelsen för Folkpartiet/Liberalerna i Orsa. 1994 valdes han till ordförande i styrelsen efter Rune Sahlin. Under många år har Olle också varit aktiv i Förbundsstyrelsen för Liberalerna i Dalarna. 2011 lämnade han ordförandeskapet i Orsa, men har fortsatt i styrelsen. Olle har representerat Fp/Liberalerna i kommunfullmäktige, och där ofta prioriterat frågor om skola och omsorg. Han har varit en samarbetsinriktad politiker där hans förankring i historia gett honom styrka att framhålla de liberala värdena. I detta ingick intresse för de globala frågorna och inte minst stödet till EU. Som pensionär har det internationella engagemanget tagit sig uttryck i att invandrarungdomar i Orsa fick hjälp och stöd av Olle med såväl läxläsning som övningskörning.

Olle sörjs nu av sina barn och sin hustru Renate. Vi delar saknaden efter en engagerad partikamrat.

Styrelsen för Liberalerna i Orsa