Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Nils Birgersson, Falun

Annons

Falutrubaduren Nils Birgerssons mångåriga sång till luta har tystnat. Födseln och uppväxten i finnmarksbyn Klockarberg väster om Siljansnäs angav gärna tonen i hans lite speciella sång- och musiktolkningar.

Över 60 av sina nära 80 levnadsår kom han att helhjärtat ägna sig åt olika former av sång och musik. I tysthet hade han också ett stort och varmt socialt engagemang.växt

Nils Birgerssons inledde sin kulturella vandring som bokhandelsbiträde i Leksand men musiken och tonerna hade han med sig från barnsben. Det förblev tidigt huvudintresset. Redan 1948 hade han sitt första offentliga framträdande och hans sång till luta blev sedan hans signum genom livet.

Han blev sedan trubaduren som under en lång följd av år turnerade och fyllde folkparker och bystugor i hela Sverige med sin sång och musik. Även i Norge var hans namn och musikstil välkänt för trubadurpubliken. Där var han så populär att han under en tid var anställd som underhållare i Norska armen.

Utöver turnerandet, då han besökte över 5.000 platser förekom han i många andra musikaliska

sammanhang, han uppträdde ofta tillsammans med andra stora artister, bl a Evert Taube. Genom åren hann han också ge ut sju egna grammofonskivor och tio tillsammans med andra framstående artister.

Nils Birgersson skrev själv många sångtexter som han tonsatte. Totalt blev det långt över ett hundra tonsättningar av eget och andra författares material. De senaste nära 40 åren var han den tongivande ledaren inom Sällskapet Visans vänner i Falun. Där som i många andra sammanhang hade han förmågan att ge extra liv åt de sånger han framförde. Han kunde berätta livfullt om bakgrunden, hur texter och toner kom till, något om text- och tonskaparna och oftast med lite knorr på berättelserna.

In i det sista var han verksam som sångare och musiker, bl a på sjukhus och hem för gamla där han gärna sjöng välkända Dan Andersson-tolkningar och om småfolket han själv mötte som ung i de låga och dragiga finntorpen.

Nils Birgersson hade ett stort och varmt hjärta som kom många till del. I det tysta sträckte han ut en hjälpande hand där det behövdes. I det fallet sökte han ingen uppmärksamhet utan bistod och stöttade de medmänniskor som av en eller annan anledning behövde hjälp.

Vi är många som sörjer och saknar hans sätt att vara. Sången och lutspelet men också hans person som hade så många intressanta bottnar. Det blev helt plötsligt så tyst och så kallt. Mitt i den blomstrande sommar´n - som han så ofta lovsjöng.

Lars-Erik Larzon

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips