Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Gunnar Hambreus, Sollentuna/Orsa

Professor Gunnar Hambraeus, Sollentuna, har avlidit i en ålder av 100 år. Hans närmast anhöriga är barnen Kristina, Ylva och Ragnar med familjer.

Prästsonen Gunnar Hambraeus föddes den 25 maj 1919 i Orsa församling . Han blev fil kand vid Uppsala universitet 1944 och civ ing på KTH 1945. Han var teknikens talesman i samhället. Han hade en unik förmåga att förklara svåra tekniska sammanhang på ett sätt som gjorde att alla lyssnade och förstod.

Han inledde sin karriär som sekreterare vid Statens tekniska forskningsråd, blev teknisk-vetenskaplig attaché vid ambassaden i Washington, chefredaktör för Teknisk tidskrift och Ny Teknik samt chef för Ingenjörsförlaget. 1971-1982 var han Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) vd och 1983-1985 dess preses. Mest känd för allmänheten blev han som TV-kommentator till den första månlandningen 1969.

Under Gunnars ledning utvecklades IVA till ett centralt forum för diskussioner om tekniska framsteg och teknikens roll i samhället och inte minst energifrågorna. Genom hans initiativ Storprojektet ”Kunskap och Konkurrenskraft” blev regeringen för första gången direkt uppdragsgivare och finansiär till ett IVA-projekt. Tidigare statsminister Tage Erlander hade huvudrapporten på sitt sängbord.

IVAs Wallenbergsal och det omfattande konferenscentret stärkte IVA som mötesplats för forskning, näringsliv och forskningsfrämjande institutioner. Det nätverk som Gunnar utvecklade kom till gagn i åtskilliga företag. Han var styrelseledamot bl a i Volvo, ÅF, Pharmacia, Bofors, Forsheda och IBM Europa.

Gunnar vidgade och förnyade akademiens internationella nätverk. IVA blev en av de första västerländska institutionerna som tecknade avtal med den kinesiska vetenskapsakademien. Gunnar ledde de första Royal Technology Missions under vilka H.M. Konungen åtföljde näringslivsdelegationer till USA och Japan.

Japan kom att få en särskild betydelse för Gunnar som var en av grundarna av Svensk-Japanska Stiftelsen för Forskning och Utveckling. Åren 1986-2005 var han ordförande i Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation.

Gunnar var hedersdoktor vid Chalmers och ledamot av IVA, KVA och Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Vår initiativrike, inspirerande ledare och vän har gått ur tiden. Gunnars och hustrun Elsas gästfrihet i hemmet i Sollentuna har givit oss mycken glädje och långvariga vänskapsband.

Edvard Fleetwood

Folke Hjalmers

Nils Hornmark Noriko Hornmark

Svante Lindqvist

Camilla Modéer

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips