Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Gerd Wichman, Säter

”Tänk om fåglarna visste hur mycket de gläder oss med sin sång.”

Orden kommer från Gerd när hon en vacker vårdag ser upp mot himlen och förundras.

Sjukhusdiakon Gerd Wichman har hastigt avlidit, i en ålder av endast 57 år. Gerd blev älskad som själasörjare av patienter och respekterad av personalen inom psykiatrin. Hon anställdes av Säters församling i april 2005, redan med gedigen erfarenhet som diakon i församlingsarbete och med grundexamen i teologi.

Gerds sätt att möta livet var att se det stora i det lilla. Hon ägde förmågan att tolka det hon mötte i ett vidare perspektiv. Det gav både tröst och hopp till hennes vänner, till församlingsbor och patienter på Sjöviks psykiatriska klinik samt i Rebeckalogen, där hon var kaplan.

Med sin lite bräckliga gestalt och försynta sätt vann hon snabbt i förtroende genom en stadig blick, sin genuina omsorg om varje enskild person och sin oomkullrunkeliga integritet. Gerd var hängiven i sin tillit till Gud, sin kyrka och sin kallelse. Hon var trygg med att eftersom hon själv inte hotade någon annan så skulle hon själv bli likadant bemött. Hennes inre lugn och hållning, hennes låg- affektiva bemötande, visade sig framgångsrik i mötet med oroliga patienter. Efter 14 år som sjukhusdiakon personifierade Gerd sjukhuskyrkan i Säter.

Gerd såg betydelsen av varje människas unika värde. Hon ville synliggöra de 800 personer, som gått bort efter att de levt sina liv som patienter på Säters sjukhus. Så kom tanken på en minnessten på den gamla gravplatsen till och när sjukhuset firade sin hundraårsdag invigdes stenen.

Som teolog var Gerd en omtyckt predikant och gudstjänstledare. Hennes predikningar gav tröst och stöd precis som hon gav tröst och stöd i samtalsrummet. Hon hyste inom sig en dröm och förhoppning om få fortsätta sin kallelse i framtiden som präst. Kanske har någon kvar den lilla rullen med fint band kring bibelordet skrivet med blyerts? I så fall var rädd om det. Det är ytterligare ett tecken på att allt som Gerd gjorde, skedde med omsorg och med hela hjärtat.

Jesus liknade himmelriket vid den jäst som blandas med mjölet och som syrar hela degen. (Matteus 13:33) Så genomsyrade Gerds blida närvaro psykiatrin i Säter och i hela församlingens verksamhet. Kanske fanns hon i Getsemane trädgård den natten, då Jesus våndades och hade svår ångest. Kanske var hon den ängel, som fick honom att orka ett steg till genom att trösta och inge mod. Det kunde Gerd, hon hade gjort det så ofta!

Gerd Wichman fattas oss. Hon sörjs närmast av sin mor, moster, kusin och vänner. Hennes minne kommer att leva länge bland patienter, personal och bland Säterbor i allmänhet.

Birgitta Lagerqvist, präst Säterbygdens församling

Anders Persson Litborn, f d präst i Säter

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips