Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Elon Hedlund, Särna

Vår far Elon avled 10 augusti efter en tids sjukdom. Han blev 96 år gammal, en aktningsvärd ålder.

Annons

Han var åldermannen i byn Särna/Särnaheden och många vände sig till honom för att höra historien om byn och människorna som hade bott där.

Han var en skogens man och direkt efter skolgången började han att hugga timmer, därefter körde han timmer med häst och han var även med på flottningen, hela skogens kedja. Han var också intresserad av jakt och fiske.

När han var inkallad i det militära 1941–1944 blev han kommenderad till Lappland för att vakta gränsen under tyskarnas ockupation av Norge. Han kunde berätta mycket om det som hände där då norrmännen försökte fly över gränsen med tyskarna i hälarna.

Han var väldigt engagerad och delaktig i att tillskapa ett skogsmuseum i Särna, som sedermera blev kallat Lomkällan. Han hade stort intresse av att visa upp hur man arbetade i skogen och var guide på skogsmuseet i många år.

Han var politiskt intresserad, socialdemokrat, och satt med i byggnadsnämnden i flera år. Han var intresserad av längdskidåkning och var med på SM några gånger under 50-talet. Han åkte även Vasaloppet och Raiden.

På 70-talet ville han pröva på något annat än skogen och började som byggnadsarbetare i Göteborg och senare även i Stockholm. Efter en tid längtade han hem till Särnaheden och började på Besparingsskogen som planerare för skogsvägarna, en tjänst han hade fram till sin pensionering.

Han tyckte mycket om att gå i skogen och var anlitad att märka upp gamla vägar som t ex postvägen mellan Särnaheden och Gördalen. Även gamla fäbodar. Tyvärr fick han problem med utslitna höfter och gjorde ett flertal höftoperationer vilket så småningom gjorde honom rörelsehindrad och han blev rullstolsbunden.

Han åkte mycket bil runtom i bygden men när han inte kunde köra längre, vid 90 års ålder, fick han en el-rullstol som han använde mycket inom byn, men även utflykter till Lomkällan.

Han var en utåtriktad person och gillade att träffa och prata med folk. Han var medlem i PRO och gillade att dansa innan han blev rörelsehindrad. Han var änkeman sedan 1977, då frun Hanna avled i cancer.

Barnen Mona, Gudrun och Per

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips