Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Arne Back, Hjortnäs

Annons

Den 21 augusti avled Arne Back, Hjortnäs.

Nu väntar jag på att någon skriver boken om Arne Backs liv, den kommer att bli efterfrågad. För min del vill jag beställa minst fem exemplar. Det finns så mycket att berätta om denna färgstarka dalkarl.

Jag och min familj bodde närmaste grannar med Backs under 30 år. Som den Himlaspelsprofet Arne gestaltade under många år i Gropen har han säkerligen nu hittat vägen till någon fäbod, och finns det bara någon brädlapp och verktyg så kommer det som tidens tand gnagt på att snyggas till. Dess emellan kommer han att hitta en bänk från vilket många skratt kommer att höras. Han var humorns hemvist.

Den som skriver boken ska inte glömma hans engagemang inom nykterhetsrörelsen och Leksands Sparbank samt att Hjortnäs kamratförening med dansbanan var ett annat forum.

Han skrev sig själv timmerman och mången fick sina kunskaper inom timring genom Arne. Ett exempel är då han deltog i en sällskapsresa till Peking med långa tröttande bussresor genom Kina. En dag avstod han bussturen och höll sig till hotellets omgivningar.

Plötsligt stod Arne framför McDonalds. Han hade aldrig satt sin fot på ett sådant ställe och tyckte nu att en premiär här kunde vara lämplig. Sagt och gjort, han lät sig hamburgaren väl smaka när han kände en hand på sin axel. Förvånad tittade han upp och där stod en man vars drag han tyckte var bekanta. Personen i fråga sa: "Känner du in te igen mig, du lärde mig timra i Vikarbyn".

Sällskapslivet uta åkern, Back, Hedlund och ibland med flera inblandade varv livligt och handlade ofta om diabildsvisningar. Bland annat drog Arne elsladd till stranden och i augustimörkret gick vi igenom föregående års diabilder. Nyårsaftnar med traditioner blev det av Back/Hedlunds första samling under mörka himlen och kall vinternatt. Den fortgår ännu.

För att beskriva trä- och timmerkonstnären Behövs den där boken jag nämnde. Den lär bli på många sidor och en rejäl tegelsten.

Hoff Sven, granne och vän

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips