Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnenas kväll när Jan-Olof Carlsson berättade om Långsta för 75 år sedan

Långt innan den fick sitt namn har Storgatan i Långshyttan varit en av viktigaste gatorna i Långshyttan.
På 1700-talet var det en bygata där de flesta av områdets bondgårdar låg men i samband med Klosters bruksägares intåg började en annan typ av bebyggelse att uppstå längs gatan som 1936 blev sex meter bred, asfalterades och fick kantsten.

Rubriken för Långshyttans brukshistoriska förenings Novemberträff var "Långsta för 75 år sedan". Församlingshemmet var fylld till sista framdukade kaffekopp av besökare som ville "promenera" och minnas med Jan-Olof Carlsson längs bland annat Storgatan.

Vandringen utgår från korsningen vid Hyttgatan för att sedan följa gatan norrut. Bengtsgården, som i dag fungerar som Långshyttans Brukshistoriska förenings hembygdsgård, uppfördes i slutet av 1700-talet. Intill låg en flygelsbyggnad, ursprungligen drängstuga. 1877 blev den handelsbod och 1900 byggeds en övervåning dit Carl Perssons urmakerirörelse flyttade 1919. August Moberg startade diversehandel i bottenvåningen som drevs fram till hans död 1935 då Borås Partihandel tog över lokalen. I slutet av 30-talet öppnade Gösta Pettersson Göstas herrekipering. Huset revs 1976.

Att Långshyttan en gång varit en mycket livlig ort förstår man när man hör Jan-Olof berätta om rörelser som startade och bytte lokaler efter behov och om entreprenörer som byggde affärshus och vågade satsa på orten. Emellanåt tillför någon i publiken information och minnen från gammalt tillbaka.

Längs Storgatan har det under årens lopp bland annat funnits bokhandel, sport- och bosättningsaffär och en kiosk- och tobakshandel som sedermera blev Pressbyrån. 1936 lät Albin Carlsson från Långsbyn bygga affärshuset Prinsbygget. Där etablerade sig en manufaktur och sybehörsaffär, i källaren under låg ett skomakeri. J.P Herrekipering, Filip Sahlbergs bokhandel och Ehås konditori låg också i huset. Vid torget, låg Emma Wikströms kaffeservering och senare Ljungbergs charkuteri i ett hus där Thille öppnade kiosk 1921. Efter en ombyggnation flyttade Neas Damekipering in.

I det som en gång var Bengts ladugård inreddes 1927 lägenheter på övervåningen, på bottenvåningen låg bland annat Stockholms-Bazaren som senare ersattes av Nya Varuhuset som fanns kvar ända in på 50-talet. Dit flyttade så småningom också Långshyttans Tekniska affär.

– 1910 byggde Klosters AB Apoteket som även inrymde sjukstuga. Apoteket låg tidigare i brukskontoret där det också fanns en läkarmottagning, men när ledningen flyttades från Stjärnsund till Långshyttan behövde de lokalerna, berättar Jan-Olof.

Huset efter var polishuset som Klosters AB byggde 1918. Där var polisman Gunnar Brun stationerad, han hade även sin bostad i byggnaden. 1938 pensionerades Brun och en ny polistataion byggdes efter Myckelbyvägen.

Gösta Karlsson hade bjudits in till mötet för att berätta om artiklar rörande Långshyttan som han hittat under många timmars bläddrande i dammiga tidningslägg i Södrans arkiv. Han konstatera bland att det varit ett mycket aktivt idrottsliv på orten redan innan LAIK bildades 1921. Bland annat arrangerade man två mycket krävande stafetter, en skidstafett på vintern och en simstafett på sommaren.

– De måste ha varit mandomsprov, menar han och berättar vidare att Södran 1921 skrev om moderna sporter som utövades på bruket, bland annat fick en utövare "en så kallad diskusbricka i huvudet", vid något tillfälle.

Gösta har också stött på en annonns för att lokalt kafé, Olympia, som första gången publicerades i mars 1935

– Den blev en följetong en bra bit in på andra världskriget, det är nog många som känner igen den: Tag vägen åt kiosken vid Svältbackens krön, där finner Ni allt gott för Er själv och fästemön.

När han läste upp den var det många bland åhörarna som nickade igenkännande. Flera av dem hade säkert tagit svängen förbi Svältbackens krön någon gång i sin ungdom.