Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern omringad av SFI-elever

Integrationsministern hann knappt komma innanför dörrarna hos Svenska för invandrare förrän han omringades av elever.
Budskapet var tydligt.
– Alla vill ha jobb, sa en elev.

Annons

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) fick under sitt Borlängebesök i går information om kommunens integrationsarbete. Han besökte även två verksamheter: Arbetsförmedlingen och undervisningen i Svenska för invandrare, SFI.

Hos SFI hade ministern önskemål om att få träffa elever och han hann knappt komma innanför dörrarna förrän den önskan uppfylldes. Redan i foajén omringades Ullenhag av elever som alla ville få ett snack med honom.

De flesta pratade om svårigheterna att hitta ett jobb. Ullenhag lyssnade intresserat och ställde frågor, han ville till exempel veta om lärarna på SFI är bra, vad som händer när de söker jobb och om de har fått sin utbildning från hemlandet översatt till svenska.

Under besöket hos SFI fick integrationsministern också veta mer om yrkesspåret inom SFI-utbildningen. Det är ett nytt utbildningssätt i Borlänge där man kopplar undervisningen i svenska till ett yrke, i dagsläget vård och omsorg. I utbildningen får eleverna svenskundervisning, information om det svenska samhället, utbildning i yrket samt praktik på en arbetsplats. Flera av eleverna har fått jobb efter den här formen av utbildning.

– Det ni gör, och det är spännande, har visat sig fungera nästan överallt. Alltså att kombinera utbildning med kontakter i arbetslivet. Det här vill vi också prova och ska ordna fler praktikplatser till nyanlända invandrare så att de kan ha praktik samtidigt som de läser SFI, säger Ullenhag.

Även under informationen om yrkesspåret fanns många elever på plats för att kunna berätta om sina erfarenheter. Eleverna var väldigt positiva till sättet att lära sig och önskade att det satsades mer på detta.

Eleverna och ministern pratade också om hur Borlänge är att bo i, synen på invandrare i Sverige jämfört med USA och främlingsfientlighet. Eleverna fick också svara på vad de skulle ändra på om de var integrationsminister.

Någon svarade att man skulle utöka yrkesspårs-utbildningen. En annan önskade sig mer praktikplatser och menade att man borde kombinera SFI med praktik.

– Det var jättekul att träffa ministern. Hoppas det leder till något, säger Eva Obenewaa Asare.

– Det var spännande att träffa ministern. Det var ett bra tillfälle att kunna påverka, säger Esther Fredriksson som menar att praktisk erfarenhet är viktigt.

– Det var först när jag fick jobb som jag började prata svenska, det har hjälpt att integrera mig, förklarar Esther som jobbar som timvikarie på Åkershem samtidigt som hon pluggar.

De flesta som fick ett snack med Ullenhag under SFI-besöket fick svara på ministerns fråga vad de gör om fem år i Sverige.

I stort sett alla svarade likadant: De vill jobba.