Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern lovar ekonomiskt stöd och hjälp för anhöriginvandringen

Kommuner som tar ett stort ansvar för den somaliska anhöriginvandringen - som Borlänge - kommer inte lämnas i sticket med stora kostnader. Det lovar integrationsminister Erik Ullenhag.
– I grunden är det positivt att mammor och pappor återförenas med sina barn, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Borlänge - och andra kommuner med relativt sett stor andel asylsökande och förväntat många nya anhöriginvandrare från Somalia - kommer inte lämnas i sticket av regeringen. Det var integrationsminister Erik Ullenhags (FP) klara besked under onsdagens Dalabesök i Borlänge.

– Vi ska se till att ersättningar till kommuner och landsting blir lika för de somalier som nu väntas komma, som för tidigare flyktinggrupper som redan kommit. Tidigare fanns ett hål i regelverket som hade kunnat bli djupt bekymmersamt för Borlänge, säger han.

Regeringen kommer bland annat skjuta till statliga pengar för praktikplatser och ett praktiskt basår för nyanlända somalierna. Detta för att göra det lättare för gruppen att komma in på arbetsmarknaden.

Elever i skolåldern med en bristfällig utbildning från somalia kommer få upp till tre timmars extra undervisning i veckan. Detta för att öka chanserna att läsa ikapp. Statens ekonomiska ansvar kommer inte heller upphöra om någon nyanländ är arbetslös efter två år.

– Det här ska alltså inte leda till ett kommunalt socialbidragsberoende, säger Ullenhag.

Regeringens satsningar lanseras den 1 februari.

– Det här är en fråga som berörda kommuner poängterat allra mest. Hur ska finansieringsfrågan se ut. Jag kan alltså ge besked om att det träder i kraft den 1 februari och kommer gälla retroaktivt. Det kommer därför gälla alla anhöriginvandrade till Borlänge och övriga berörda kommuner, säger han.

Statens kostnader och exakta antalet anhöriginvandrare är ännu oklart. På ett nationellt plan är det beräknade antalet återföreningar 20 000. I år har det hittills kommit 4 000 till landet. Borlänge kommun har tidigare angett 600 förväntade somaliska anhöriginvandrare de kommande åren. Landstinget räknar med 800.

– I grunden är det positivt att mammor och pappor återförenas med sina barn. Vi ger nu ett fortsatt stöd till landstingen och kommuner för anhöriginvandringen, vi sätter nu fokus på de som har en lägre utbildningsnivå - och möjliggör satsningar i skolan och på praktik. Men det slutar inte där, vi måste fortsätta diskussionerna med kommunerna. Vi har en bra dialog. Vi ska hitta lösningarna, säger Erik Ullenhag.