Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister möter malungsfolk om infrastruktur

Under tisdagen ska infrastrukturminister Anna Johansson få information om behovet av att järnvägen till Malung bevaras och att Malungsforsterminalen kommer att öppnas, men också att vägarna behöver rustas. Det när Olle Larsson från Fiskarhedens Trävaru AB och kommunalrådet Kurt Podgorski tillsammans med Malungs riksdagsman Hans Unander träffar infrastrukturministern.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

– Järnvägsspåren ska vara kvar och terminalen i Malungsfors ska öppnas, men också vägarna måste rustas upp.

Olle Larsson har en klar agenda inför onsdagens möte med infrastrukturminister Anna Johansson.

– Terminalen bör vara igång inom något år, men det är också viktigt att vi har bra vägar. Både för oss i industrin liksom för turistnäringen, betonar Olle.

När det gäller timmerterminalen är han förhoppningsfull att den inom något år åter ska vara i drift.

– Däremot är jag bekymrad för vägarna och då inte minst de tankar som finns på att bygga om den befintliga riksväg 66. Det innebär att turisttrafiken och våra tunga transporter ska samsas i ett tvåårigt byggprojekt, suckar Olle.

Lösningen är att följa den nedlagda järnvägssträckan istället för att rusta den befintliga vägsträckan, menar Olle.

– Att följa vägen som planen nu ligger, innebär att det blir både längre och dyrare, men framförallt skulle det ställa till det för oss under hela byggperioden,

Det som talar emot Olles synpunkt är att den alternativa sträckningen berör ett Natura 2000 område.

– Ska vi kunna gå vidare med våra investeringsplaner så krävs en fungerande infrastruktur. I första hand terminalen i Malungsfors, men också riksväg 66 och Vasaloppsvägen, betonar Olle Larsson.

En timme har de tre blivit lovade att få träffa Anna Johansson.

– Terminalen och vägarna är det viktigaste, men blir det tid över kommer vi att lyfta några andra frågor. Dels det svensk-norska samarbetet med E16, men också den lilla vägstumpen från Rörbäcksnäs förbi flygplatsen. Där måste det nu hända något för nu har arbetet med flygplatsbolagen intensifierats, säger Kurt Podgorski.

– Vi ska även se till att den så kallade notifieringen som är en formalia för att få ut statsbidraget på 283 miljoner för flygplatsen nu ordnas. Det verkar som den fastnat, trots att det inte finns något hinder för utbetalningen.

– Men det är järnvägsfrågan och terminalen som är huvudfrågan i mötet med Anna Johansson, säger Kurt Podgorski