Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister lovar pengar till satsningar i Bergslagen

Stora satsningar på infrastruktur är att vänta kommande år.
Gruvnäringen ökar behovet av investeringar.
– Det kommer pengar till Bergslagen, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Annons

Men det kommande gruvpaketet för Bergslagen klubbas först våren 2014.

Underhållet inom järnvägen har länge släpat efter. Behoven av investeringar är stora - och de ökar ännu mer då gruvnäringen expanderar. Något som är en följd av den mycket snabba tillväxten i Kina och andra asiatiska länder.

Denna utveckling fanns inte med i regeringens ursprungliga planer.

– Gruvnäringen har fullkomligen exploderat, konstaterar Catharina Elmsäter-Svärd i samband med sitt besök på Trafikverkets stora chefskonferens i Borlänge.

De fyra allianspartiernas ledare befann sig igår i Norrland och avslöjade att stora pengar ska investeras i en upprustning av Malmbanan (850 miljoner kronor) och vägen mellan Pajala och Svappavaara (1,3 miljarder kronor). Anslagen ökar till såväl järnväg som väg.

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister, befann sig för egen del i Borlänge när kollegorna lanserade storsatsningen.

– Det är ett väldigt stort intresse för infrastruktur nu och det gläds jag åt, säger ministern.

Totalt ska 3,5 miljarder investeras i gruvrelaterad infrastruktur fram till och med 2017. När Norrbottens gruvor får 2,1 miljarder av detta, återstår cirka 1, 4 miljarder kronor till de gruvor som ska återstartas i bland annat Ludvika.

Alla satsningar har ännu inte presenterats.

– Bergslagen kommer att finnas med där, säger Catharina Elmsäter-Svärd och skickar en passning till Borlänges riksdagsledamot Peter Hultqvist (S) som kritiserat regeringen för att inte satsa på gruvnäringen.

Hultqvist lämnade häromdagen in en interpellation i riksdagen där han pekar på att investeringarna som då hade presenterats har tydlig storstadsprofil och inte berör viktiga projekt som nystart av gruvindustri i Västerbergslagen.

Nu kan Catharina Elmsäter-Svärd lova att pengar kommer:

– Det är inte i detalj bestämt hur.

Slutligt beslut tas våren 2014 då den så kallade åtgärdsplaneringen avgörs.

JERRY BRODIN

BO JOFFER

Annons