Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister lovar pengar till satsningar i Bergslagen

Stora satsningar på infrastruktur är att vänta kommande år.
Gruvnäringen ökar behovet av investeringar.
– Det kommer pengar till Bergslagen, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Annons

Men det kommande gruvpaketet för Bergslagen klubbas först våren 2014.

Underhållet inom järnvägen har länge släpat efter. Behoven av investeringar är stora - och de ökar ännu mer då gruvnäringen expanderar. Något som är en följd av den mycket snabba tillväxten i Kina och andra asiatiska länder.

Denna utveckling fanns inte med i regeringens ursprungliga planer.

– Gruvnäringen har fullkomligen exploderat, konstaterar Catharina Elmsäter-Svärd i samband med sitt besök på Trafikverkets stora chefskonferens i Borlänge.

De fyra allianspartiernas ledare befann sig igår i Norrland och avslöjade att stora pengar ska investeras i en upprustning av Malmbanan (850 miljoner kronor) och vägen mellan Pajala och Svappavaara (1,3 miljarder kronor). Anslagen ökar till såväl järnväg som väg.

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister, befann sig för egen del i Borlänge när kollegorna lanserade storsatsningen.

– Det är ett väldigt stort intresse för infrastruktur nu och det gläds jag åt, säger ministern.

Totalt ska 3,5 miljarder investeras i gruvrelaterad infrastruktur fram till och med 2017. När Norrbottens gruvor får 2,1 miljarder av detta, återstår cirka 1, 4 miljarder kronor till de gruvor som ska återstartas i bland annat Ludvika.

Alla satsningar har ännu inte presenterats.

– Bergslagen kommer att finnas med där, säger Catharina Elmsäter-Svärd och skickar en passning till Borlänges riksdagsledamot Peter Hultqvist (S) som kritiserat regeringen för att inte satsa på gruvnäringen.

Hultqvist lämnade häromdagen in en interpellation i riksdagen där han pekar på att investeringarna som då hade presenterats har tydlig storstadsprofil och inte berör viktiga projekt som nystart av gruvindustri i Västerbergslagen.

Nu kan Catharina Elmsäter-Svärd lova att pengar kommer:

– Det är inte i detalj bestämt hur.

Slutligt beslut tas våren 2014 då den så kallade åtgärdsplaneringen avgörs.

JERRY BRODIN

BO JOFFER