Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min vän var känd för sina veteranbilar – minnesord över Grånäs Ivar Larsson

Till minne av Grånäs Ivar Larsson Dala Järna. När jag hörde att Ivar somnat in blev jag sorgsen. Ivar var inte vem som helst, han var en kär vän till mej.

Jag mötte Ivar första gången när jag körde förbi hans verkstad med skolbilen någon gång på 90-talet. Jag stannade till och gick in. På en pall satt Ivar och svetsade. Sedan blev det många möten. Varje gång hälsades jag med orden: ”Du är ute och samlar ATP-poäng ser jag”. Ivar som skulle fyllt 89 år i år, var känd för sina veteranbilar. Bland många fordon var han bland annat ägare till en brandbil från1952, en A-Ford från 1930, en Chevrolet från 1925, och en Dodge årsmodell 1946.

Med Chevrole´n körde Ivar otaliga brudpar till bröllop i kyrkan. Bilen var en cabriolet med avtagbart tak. Då bar Ivar en gammaldags taxiuniform med tillhörande mössa. Minst tre bilar utrustade Ivar för gengasdrift, förkortat gengas, som var mycket vanligt under krigsåren. I Dodgen företogs många somrar ”härnadståg” till Jämtland, Härjedalen och Hälsingland. Då sovs det i tält har det berättats för mej. Vid någon resa sov man i en tillkopplad husvagn av den vanliga ”äggtypen”.

Under 38 år körde Ivar lastbil tre gånger i veckan mellan Stockholm och Dala Järna för dåvarande Jonssons åkeri. Otaliga var Ivars historier från den tiden.

Ivar var en vis man. När jag en gång anförtrodde Ivar att jag var arbetslös just då och hade dåligt med pengar sa Ivar: ”Du kommer aldrig att bli fattig, du har musiken och den kan du leva på när du kommer i nöd”. 

Ove Aronsson