Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimmi och Emilia bakar hälsonyttigt fikabröd

Visst kan bullar vara förföriskt goda och det kan vara svårt att låta bli en lyxig chokladbit till fikat. Men kakor och godis är ibland rena sockerbomben. Nu vill två flickor satsa på nyttigare bakverk. Deras UF-företag heter Hälsokassen, ett litet steg till en bättre hälsa.

Annons

Mimmi Åslund och Emilia Gudmunds studerar i årskurs tre vid restaurang och livsmedelsprogrammet vid gymnasiet i Mora.

– Vi gillar fikabröd. Men vi tänker samtidigt på vad vi äter, säger Emilia och Mimmi.

För att omsätta ord till nyttigare bakverk började de kolla efter lämpliga ingredienser och recept.

– De hittade vi genom att googla på nätet. Sedan gjorde vi små förändringar på recepten och provbakade för att nå fram till det fikabröd som passade våra syften.

Resultatet blev lyckat. För tidningen visar de några exempel ur veckans hälsokasse.

– Det här är en chokladcupcake med hallonfrostning samt dadelbollar som ersättning för chokladbollar.

Planen är att leverera tre olika sorter i varje kasse. Målgruppen är företag och privatpersoner.

Mimmi och Emilia bakar sina bakverk under fritiden. De håller till på livsmedelsprogrammets kök.

– Det är en perfekt och en hygieniskt godkänd miljö.

Tanken är att produkterna byts ut kontinuerligt. Närmare jul blir det även dags för en julkasse.

– Då kommer vi att sälja våra varor på julmarknader i Idre och Lima.

De orterna är Mimmi Åslund respektive Emilia Gudmunds egentliga hemvist.