Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miltärbron i Kättbo fyller inte kraven

Trafikverket har startat en förstudie om att bygga en ny bro på väg 546 mellan norra och södra Kättbo.

De som har synpunkter på ett eventuellt brobygge har tiden fram till och med den 21 november på sig för att lämna dessa till Trafikverket.

1910-11 byggdes en bro mellan norra och södra Kättbo. Den bron bestod till vintern 1985 då alltför höga och breda militärfordon körde sönder bron som rasade.

– Bara bra, tyckte byborna som ville ha en ny bro.

De fick visserligen en ny bro, men den var inte vad de tänkt sig.

Den raserade bron ersattes med en militärbro och den finns fortfarande kvar. Den här bron har begränsad bärighet och den är så smal att bilar inte kan mötas på den. En annan nackdel med bron är att den inte klarar av tunga timmertransporter och det gör heller inte bron i Gävunda vilket medför att dessa får ta långa omvägar.

Målet med förstudien är att ta fram tänkbara lösningar så att bärighet, framkomlighet och trafiksäkerhet förbättras.

Om det här målet ska uppfyllas måste en ny bro byggas, en sex meter bred bågbro. Det alternativet innebär att vägbanan ska höjas med drygt en meter.

Två andra alternativ finns också med i utredningen. Ett alternativ som innebär att nuvarande bro behålls men att en mötesficka byggs till på ena sidan. Andra alternativet är en ny bro, något bredare än den nuvarande men med samma bärighet som i dag. Den bron kräver också en ny vägbank. Inget av de här två alternativen uppfyller målet om framkomlighet då de utestänger timmerbilarna.

I samrådshandlingarna som bland annat finns på Stadsbyggnadsförvaltningen i Mora och i Kättbo bystuga konstateras att i dagsläget finns inga pengar avsatta för fortsatt arbete.