Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Millesskulptur flyttad inomhus

Efter att SVT:s populära Antikrundan var i Tranås i söndags och spelade in blir staden sig inte riktigt lik. Carl Milles "Europa och tjuren" som står (stod) utanför stadshuset monterades ned och låstes in i stadshuset. Den var ju värd miljoner, visade det sig.

Antikrundan spelar in en ny serie och Tranås stod i fokus i söndags. När programmets konstkännare Claes Moser fick syn på skulpturen, som är en mindre modell av den som pryder Stora torget i Halmstad, påpekade han att den kanske borde ha en säkrare placering, skriver Tranås Tidning.

En liknande skulptur såldes för inte så länge sedan till en samlare i USA för två miljoner kronor.

Redan på söndagskvällen fattade kommunalrådet och kulturnämndens ordförande Per Ulfsbo beslutet att flytta in skulpturen från den plats det stått i närmare 20 år.

Enligt William Wareing, intendent på Millesgården på Lidingö, har det gjutits fyra eller fem stycken av den mindre varianten av skulpturen efter Milles död 1955. Det får gjutas max tolv och dessa ska då vara numrerade.

Men konstverket i Tranås är inte numrerat, vilket innebär att skulpturen gjordes under Milles levnad. Milles numrerade inte sina konstverk, enligt intendent Wareing.

TT