Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösmarta kläder visades i gallerian

Helt sjukt heter kampanjen för ekologiskt mode och mot produktion av kläder där kemikalier ingår.
Ett par jeans kräver två kilo kemikalier vid tillverkningen samtidigt slängs tusentals ton kläder och textil i Sverige varje år.
Falu kommun arbetar för att kunder ska välja mer ekologiskt mode och minska konsumtionen av nya kläder.

Ett led i kampanjen Koll på konsumtion Falu kommun arbetar med var att arrangera en modevisning i Falan Gallerian med ekologiskak läder och assesoarer från tio olika butiker i Falun.

Elever från Hagströmska gymnasiet i Falun var modeller. De visade kläder för olika tillfällen.

–Förra året arbetade vi med ett tema som handlade om kemikalier i barns vardag. I år handlar det om kläder och textil. I Sverige slänger vi åtta kilo kläder och textil per år. Kommunerna har ett ansvar att ta hand om avfall och vi måste börja fundera ut lämliga sätt och system för att återvinna textil, precis som vi återvinner papper, säger Lena Melander, miljöstrateg Falu kommun.

–Före ett klädköp kan det vara bra att fundera på om jag verkligen behöver plagget. Jag kanske kan byta med en vän eller handla second hand. Det går också att sy om kläder. Om vi ska köpa nytt är det viktigt att tänka ekologiskt. Det finns ett utbud av ekologiskt miljömärkta plagg och de visar att klädesplagget producerats ekologiskt, med kontroll av kemikalie - och vattenanvändning, vissa producenter har också märkning för arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionen.

Många såg visningen i gallerian och tog del av den information som delades ut.