Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösmarta hyresgäster får lägre hyra

Nu får hyresgästerna på allmännyttiga Morastrand chansen att spara pengar genom att duscha lite snabbare, sluta diska under rinnande varmvattenkran och inte använda elen i onödan.

– Vi vill vara rädda om miljön och hjälpa till att spara energi och samtidigt ge hyresgästerna möjlighet att påverka, säger Jan Djos, IT- och marknadschef på Morastrand.

Det gäller Morastrands lägenheter i Klockargården, Älvstranden, Våmhus, Rödmyren, Hånåkni, Tingsnäs, Millåker, Djos och Nya Vallhall.

För varje lägenhet ingår 385 liter varmvatten per kvadratmeter och år i hyran. För en lägenhet på 75 kvadratmeter innebär detta 28 875 liter om året eller nästan 29 kubikmeter.

Gör de som bor i lägenheten av med mer varmvatten än så kostar det 40 kronor per kubikmeter, gör man av mindre får man 40 kronor per kubikmeter i stället. På hyresavin varje månad syns det hela. Dessutom får hyresgästerna inloggningsavgifter till en webbadress där de kan följa sin förbrukning exakt.

Det nya systemet börjar gälla från hyresavin för december.

Hur har ni kommit fram till de här siffrorna?

– Det är siffror på normalförbrukningen liksom normalkostnaden för varmvatten som branschen och Hyresgästföreningen kommit fram till, berättar Jan Djos.

Dessutom kommer de hyresgäster hos Morastrand som hittills haft elen inbakat i hyran nu få chansen att påverka sin egen elförbrukning.

– Hittills har de fått betala en elavgift. Den avgiften tas bort, men i framtiden får de i stället betala elen från första kilowattimmen de förbrukar, säger Jan Djos.

– Det blir också mera rättvist, de som varit sparsamma med el och varmvatten har hittills fått subventionera dem som förbrukat mycket, säger Jan Djos.