Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöskyddet vill flytta gruvverksamhet

Några ambitioner att försöka stoppa Bolidens gruvplaner i Stollbergsområdet har inte Smedjebackens miljöpolitiker.

Dessutom lär eventuellt vassare formuleringar vänta till den tidpunkt då gruvbolagets ansökan om miljötillstånd ligger på bordet.

På miljö- och byggnämndens dagordning vid det senaste sammanträdet handlade det ju trots allt "bara" om yttrandet gällande Bolidens ansökan om bearbetningskoncession (bearbetningstillstånd) som ligger inne hos Bergsstaten.

Nämndens uppfattning i det fallet är bland annat att de omfattande transporter som en framtida brytning av mineraler som zink, bly och silver innebär "... ska ledas via riksväg 50 med nya anslutningar, som behöver beskrivas i miljöärendet.".

Vidare anser nämnden att det "... ska utredas alternativa lägen för schakt och industriområde med syfte att begränsa omgivningsstörningar.".

– Ja, nämndens uppfattning är att den delen av verksamheten bör flytta ett par hundra meter längre västerut, säger miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg.

Likaså påminner miljöpolitikerna i yttrandet om att de vattensystem som i dag dränerar Stollbergsområdet redan är påverkade av tidigare gruvbrytning.

Nya utsläpp av vatten får därmed inte ytterligare försämra förhållandena i redan påverkade vattendrag.

Hur och om de sedan decennier tillbaka utredda och flera gånger aviserade saneringarna av de gamla gruvsynderna kommer att påverka en ny gruvbrytning är oklart.

Miljö- och byggnämnden passar i alla fall på att påminna om saneringsplanerna.