Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiets dalariksdagsman Jan Lindholm slutar efter valet 2018

Dalariksdagsmannen Jan Lindholm slutar efter valet 2018.
– Inga konstigheter. Jag gör nu helt enkelt min tredje och sista mandatperiod i riksdagen, säger han.

Jan Lindholm, 65 år från Falun, har suttit i riksdagen i tolv år. Han kom in som ersättare redan 2004, innan han av egen kraft valdes in i riksdagen 2006.

– Jag var ersättare även en kort period 1998. Nu gör jag min tredje och sista "egna" period för partiet i riksdagen. Att jag slutar och inte kandiderar för en ny period är inget konstigt. Det handlar om vår rotationsprincip. Vi har våra interna partiregler om hur länge man bör sitta på en post. Jag respekterar att man bara ska sitta i tre perioder i rad i riksdagen. Sedan ska andra ta över, säger han.

Många framträdande partiföreträdare har slutat på samma sätt - enligt "principen mot långsittande". Vissa har också kommit tillbaka efter en paus och tid i politisk karantän, bland andra Gustav Fridolin, Peter Eriksson och Birger Schlaug.

– Jag har väl inga direkta planer över vad jag ska göra efter valet 2018. Jag har inte hunnit reflektera över det. Vi ledamöter från små partier har en oerhörd arbetsbelastning, jämfört med ledamöterna i de stora partierna. Om partiet vill ha mig så ska jag väl i alla fall försöka ta det jag lärt mig under mina år i riksdagen till den lokala politiken i Falun, säger han.

De många åren i riksdagen har delvis förvånat honom. Han är i dag den som suttit längst av alla dalaledamöter.

– Varje gång jag blivit utsedd till kandidat och vald har jag förundrats lite över det. Jag är ju inte direkt den ideala politikerpersonligheten. Jag är usel på att komma ihåg folks namn, jag är dålig på relationer med exempelvis media. Jag har svårt att ge snabba klaschiga svar. Viktiga saker för en politiker, säger han.

Han tror dock att ett hederligt idoga arbete gett resultat.

– Jag läser och skriver mycket. Lägger fram, som jag ser det, övertänkta förslag. Jag jobbar nog på bra internt för partiet, säger han.

I dagsläget är Linnea Risinger hans förste ersättare. Hon har flyttat från länet, vilket kan göra det svårt för henne att ersätta Lindholm efter valet 2018.

– Men det finns egentligen inget som förbjuder partiet att sätta upp någon som bor i ett annat län på dalalistan. Däremot har väl partiet historiskt sett en fördel i att ha ett toppnamn från länet. Vem som partiet väljer efter mig vill jag inte ha någon uppfattning om, säger han.

Det är dock mycket osäkert om Miljöpartiet överhuvudtaget förmår behålla sin nuvarande plats på riksdagens Dalabänk efter nästa val. Det beror delvis på att länets platser i riksdagen riskerar att minska om andelen invånare i Dalarna sjunker, jämfört med övriga Sverige. Miljöpartiets nuvarande opinionssiffror är heller inte de bästa, långt under valresulatet 2014.

– Jag sitter på ett så kallat utjämningsmandat, inte på något fast ordinarie mandat för länet. Den pågående storregionsbildningen kan också påverka. Det finns oavsett allt i alla fall många duktiga kandidater från hela länet som kan ersätta mig. Det ska bli riktigt spännande att se vilka som träder fram under nomineringsarbetet, säger Jan Lindholm.

Miljöpartiets stadgar om förtroendevalda, § 17

17.1: Varje organ i riksorganisationen ska bestå av minst 40 procent av varje kön, men sträva efter en jämn könsfördelning.

17.2: Ingen får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd. Riksdagsledamot får sitta tre mandatperioder. Statsråd får sitta 12 år. EU-parlamentariker får sitta två mandatperioder. Samma person får därefter ej väljas till samma igen inom tre år (principen mot långsittande). Språkrören undantas från rotationsreglerna i denna stadgeparagraf.

17.3: Ingen får samtidigt vara ledamot i flera av riksorganisationens organ (principen mot mångsyssleri); undantag görs för: 17.3.1: förtroenderådsledamot som får vara kongressombud, 17.3.2: riksdagsledamot och EU-parlamentariker som får vara partistyrelseledamot.

17.4: Personer som är anställda av Miljöpartiets riksorganisation får inte sitta i något av riksorganisationens organ. Detta gäller även politiskt anställda inom statsförvaltningen. Detta gäller inte förtroendevalda arvoderade av riksorganisationen.