Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill ha vägtull mellan Falun och Borlänge

Miljöpartiet i Falun vill ha en vägtull på vägen mellan Falun och Borlänge.
Intäkterna från vägtullen skulle användas till en förskottering av kostnaderna för tillkomsten av ett dubbelspår mellan städerna.

Vad vill du ha svar på av dina lokala politiker? Ställ din fråga på dt.se/kandulova

Det är partiets gruppledare Erik Eriksson, tillsammans med fullmäktigeledamoten Lars Broman, som har skrivit en motion i ärendet ställd till kommunfullmäktige i Falun.

I motionen pekar de båda på att ett dubbelspår mellan Falun och Borlänge hela tiden skjuts på framtiden av Trafikverket.

Men att en förskottering av en väsentlig del av kostnaderna skulle kunna vara betydelsefull.

Och de båda Miljöpartisterna menar att en del av finansieringen skulle kunna ske genom att en biltull/vägtull upprättas på E16 mellan de båda städerna.

Antalet fordon på sträckan är drygt 25 000 per dag, och med exempelvis en tull på 10 kronor eller 8 kronor, skulle vinsten kunna bli 200 000 kronor om dagen, eller 73 miljoner kronor om året.

Lämplig plats för tullen skulle vara toppen på Karlsviksbacken.

Kommunstyrelseförvaltningens förslag är att motionen ska avslås.

I tjänsteskrivelsen pekas det bland annat på att svensk lagstiftning inte tillåter ett införande av vägtull, enligt motionärernas förslag.

Men också att en vägtull på E16 skulle medföra ökade trafikmängder på andra vägar, som väg 293 mellan Falun och Amsberg, väg 830 via Aspeboda och väg 840 vid Hinsnoret.

Detta skulle inte vara bra ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Dubbelspåret finns inte heller med i förslaget till den nya nationella transportplanen som ska sträcka sig fram till 2025.