Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonskador efter tromben utanför Borlänge - markägare hårt drabbade

Ovädret häromveckan orsakade större skador än vad som hittills varit känt.
Stora Enso Skog bedömer att 10 000 kubikmeter träd blåst ned.
– Värdet på den nerblåsta skogen bedömer vi är cirka 4-5 miljoner kronor, säger Leif Sanfer, Stora Enso Skog.

Häromveckan drog stormen fram väster om Borlänge. Skadorna är enligt Stora Enso Skog mycket större än vad som tidigare rapporterats om. Ett omfattande inventeringsarbete har nu genomförts.

– Vi bedömer att cirka 10 000 kubikmeter träd har blåst ner och nu akut måste tas om hand om, säger Leif Sanfer som är Stora Enso Skogs representant i området, i ett pressmeddelande.

Berört område är på cirka 250 hektar. Längden på det drabbade området är cirka sju kilometer från söder om sjön Stora Länsan rakt norrut upp mot Dalälven strax öster om Djurmo. Bredden är, enligt inventeringen, upp till drygt 200 meter.

När ovädret inträffade talades om en tromb. Enligt Stora Enso Skog kan det också röra sig om ett annat väderfenomen - en så kallad fallvind. De flesta kullblåsta träden ligger nämligen i en och samma riktning.

Skogsbolaget konstaterar att i äldre skogar har den rivit ner det mesta i sin väg, yngre skogar tycks ha klarat sig bra.

Virke ligger nu i stora sjok och brötar vilket enligt Stora Enso Skog medför en mycket farlig hantering.

– Värdet på den nerblåsta skogen bedömer vi är cirka 4-5 miljoner kronor och sedan tillkommer dessutom att en del intilliggande bestånd behöver avverkas för att klara upprensningen, säger Leif Sanfer i pressmeddelandet.

Större delen av marken ägs av privata skogsägare. De drabbas av avverkningskostnader och att värdefulla timmerstockar splittrats sönder.

– Vi har varit i kontakt med de flesta drabbade skogsägare och förhoppningsvis är de flesta försäkrade mot den här typen av skador, säger Leif Sanfer.