Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till utbildning och jobb

Projektbudgeten är 8,6 miljoner och målgruppen – de som ska få utbildning och jobb – är långtidsarbetslösa och personer med funktionshinder.
– Men politikerna måste också utbildas för att kunna ge rätt stöd, säger Anki Enevoldsen (C), ordförande i styrgruppen för Kompetensbyrån.

Den nystartade Kompetensbyrån är ett brett samarbetsprojekt. Samtliga Dalakommuner med undantag för Säter deltar och Gagnefs kommun är projektägare.

I Gagnef, närmare bestämt i Djurås, finns också ett exempel på vad projektet handlar om:

– Bokcaféet i Lindberghallen är en daglig verksamhet som får stöd av projektet. Här får deltagarna stöd, utbildning och yrkeserfarenhet, något som de har nytta av i framtiden. Förhoppningen är att den här typen av verksamhet så småningom ska utvecklas till någon form av socialt företag, berättar Anki Enevoldsen.

För närvarande finns det tolv sociala företag i länet, varav fem drivs av kommuner. Ett exempel på en "privat" verksamhet är Siljansnäsresursen, som är en ekonomisk förening. Verksamheten omfattar bland annat hushållsnära tjänster och ekologisk köttproduktion.

Syftet med projektet är alltså att ge personer som i dag står långt från arbetsmarknaden ökade möjligheter att få ett meningsfullt arbete.

Men det förutsätter ett bra stöd av bland andra de förtroendevalda.

– I dag vet inte alla politiker vad ett socialt företag är och vår målsättning är att Kompetensbyrån ska lära minst 60 procent av politikerna vad ett sådant företag är, hur det fungerar och varför verksamheten är viktig; att det handlar om att ge självförtroende till och utveckla människor – och även näringslivet, berättar Anki Enevoldsen och tillägger att det vid olika typer av upphandlingar går att ställa krav även på socialt ansvarstagande.

– Ett samhälle blir starkare och mer livskraftigt när alla känner sig behövda och bidrar efter förmåga, förtydligar hon.

Totalt 8,6 miljoner kronor satsas i projektet, som pågår fram till mitten av 2014.