Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner ska kapa länets långa vårdköer

Landstinget har redan satt i gång arbetet för att kunna radera de långa vårdköerna under våren. Upp mot 75 miljoner kronor ska kalaset tillåtas kosta.
– Med många olika åtgärder ska vi klara detta en gång för alla, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Som tidningen tidigare berättat vill landstingets politiska ledning satsa stora delar av de återbetalda sjukförsäkringspremierna, 100 miljoner, för att kapa vårdköerna.

De senaste åren har Landstinget Dalarna redovisat de längsta vårdkörena i landet. Vilket bland annat gjort att landstinget inte fått del ur den så kallade kömiljarden, som delas ut till de landsting som har de kortaste vårdkörena.

Under måndagen diskuterade landstingsstyrelsen satsningen.

– Vi i majoriteten har tidigare lovat Dalarnas befolkning att vi ska klara ekonomin och vårdgarantin. Nu nöjer vi oss inte med det. Vi ska även klara kömiljardsnivån, säger Ingalill Persson.

I dag får endast 85 procent av patienterna i länet hjälp inom vårdgarantins tre månader. Kömiljarden har en tuffare tvåmånadersgräns.

– Vi ska klara detta genom att lägga upp en plan med många olika insatser. Det handlar om utökad egen verksamhet, kvällssatsningar, helgsatsningar, inköp av staffetter som opererar här hos oss, vi ska ta hjälp av andra landsting och andra vårdgivare i landet, säger Ingalill Persson.

Under hösten ska planen vara klar. Sedan tidigare finns 30 miljoner avsatta. I november ska ytterligare finansieringsbeslut fattas i budgeten. Det handlar i storleksordningen om 40-45 miljoner extra. Totalt drygt 70 miljoner.

– Under inledningen av nästa år ska vi ha klarat av detta. Samtidigt kommer vi vara ytterst noggranna med att det inte ska få några undanträngningseffekter. De svårast sjuka ska alltid ha företräde i sjukvården. Kroniskt sjuka ska inte bli lidande av denna satsning, säger Ingalill Persson.

Oppositionen är glad över satsningen.

– Det är helt i linje med vad vi tycker. Helt plötsligt har majoriteten börjat "krama" alliansens förslag till lösningar. Det är bra, säger oppositionsråd Jan Wiklund.