Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner behövs för renovering

VANSBRO Stina Munters fick i somras uppdraget att utreda vad som skulle göras med den tidigare järnvägsstationen i Vansbro. Nu är förslaget att den blir kvar i kommunal ägo.
– Det är ett väldigt svårsålt objekt och det finns önskemål om att kommunen gör något i byggnaden, säger Per-Anders Westhed, kommunalråd.

Sedan några år tillbaka är det Vansbro kommun som äger stationen. Sedan nära 40 år tillbaka är stationshuset byggnadsminne och det gör att det inte går att bygga om det hur som helst, men samtidigt öppnar det för möjligheten att få lite hjälp ekonomiskt med de kostnader som finns kopplat till en större renovering.

Från handlarna på Järnvägsgatan har det framförts synpunkten att de vill att det blir mer liv och rörelse kring stationen för att hela gatan ska leva upp, som det är nu gapar de flest skyltfönster tomma. För några år sedan gjordes en utredning om vad det skulle kosta att renovera byggnaden och då ansågs det för dyrt.

Det har även gjorts flera försök med att sälja fastigheten, men det har inte varit någon större framgång. Under resans gång har det blivit allt tydligare att fler och fler anser att kommunen ska behålla byggnaden och inrätta den för olika verksamheter.

Bland annat socialdemokraten Nils-Erik Edlund ställer sig frågande till varför kommunens turistbyrå ska ligga i Lokstallet, när kommunen själv äger Järnvägsstationen.

Nu har dock kommunstyrelsen fattat ett inriktningsbeslut som innebär att kommunen behåller stationen och köper in godsmagasinet och ett förråd framför stationen.

– Det är ett krav för att vi ska kunna få ekonomisk hjälp med renoveringen av fastigheten, poängterar Westhed.

En första renovering med stambyten och ny el beräknas kosta mellan tre och fem miljoner kronor och förslaget är att det ska läggas in i framtida investeringsplaner. Kommunen ska fortsätta att undersöka vad stationen kan användas till för olika ändamål.