Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner år gammal fluffig päls

För 125 miljoner år sedan sprang en liten varelse omkring i en prunkande skog i vad som i dag är Spanien. När djuret, som påminde om en mus, dog bevarades inte bara dess skelett utan även pälsen och inre organ.

Fossilet, som nu presenteras i tidskriften Nature, ger forskarna ovärderlig kunskap om hur vi däggdjur såg ut under en tid då helt andra varelser _ dinosaurierna _ härskade på jorden.

Och det visar sig att dessa däggdjur, som överlag var små och oansenliga, inte alls var så primitiva som forskarna hittills trott.

- Det här är ett unikt fynd. Det ger ett fönster till däggdjurens anatomi vid den här tiden. Tidigare visste vi inte, men nu kan vi se att de här djuren hade päls och morrhår. Det vill säga att de såg ut ungefär som de däggdjur vi har i dag, säger Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Perfekt avbildning

Fossilet, som har fått namnet Spinolestes xenarthrosus, hittades för tre år sedan i Las Hoyas i centrala Spanien, en plats som är känd för sina rester av förhistoriska fåglar och dinosaurier.

Men detta var vare sig en fågel eller en dinosaurie utan något helt annat. Fossilet fördes till Bonn i Tyskland där det separerades från den kalksten det låg inbäddat i.

– Där har man utvecklat en speciell metod där man först bäddar in fossilet i epoxiplast och sedan löser upp kalkstenen med svaga syror, i det här fallet myrsyra, säger Lars Werdelin.

Det visade sig att fossilet var ett litet däggdjur. Skelettet var nästan helt intakt. Svansen, ryggkotorna, revbenen och skallen _ allt syntes i minsta detalj.

Men inte bara det. Runt skelettet, som en mörk skugga, syns även pälsen. Eller rättare sagt ett avtryck från de bakterier som en gång levde i pälsen. Men eftersom bakterier är så små blir resultatet nästan en perfekt avbildning av hur pälsen en gång såg ut. Till och med ett av djurets öron är bevarat.

De första däggdjuren dök upp för cirka 210_220 miljoner år sedan. Men till skillnad från i dag var de flesta däggdjur vid den här tiden mycket små.

– Att vara liten har sina fördelar. Det är lätt att gömma sig och om det blir kallt kan du gräva ner dig. Man tror också att de var nattaktiva, som en ekologisk anpassning, eftersom dinosaurierna var aktiva på dagen, säger Lars Werdelin.

Spinolestes var inget undantag, åtminstone vad gäller storleken. Djuret var inte större än en mus och vägde mellan 50 och 70 gram.

Fossilet visar att djuret hade både morrhår och en fluffig päls med en sorts vassa taggar på ryggen, liknande dem som dagens taggmöss som lever i Afrika har.

Antagligen, skriver forskarna, hade taggarna samma funktion då som nu.

– Om ett rovdjur hugger dem om ryggen lossnar taggarna från huden. Musen smiter iväg, medan angriparen blir kvar med munnen full av taggar, säger Thomas Martin, professor vid universitetet i Bonn och en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

Men även om Spinolestes uppvisar en rad likheter med vissa av dagens djur tror forskarna inte att de är nära släkt med varandra. Tvärtom.

– Vi har inte lyckats klassificera Spinolestes tillsammans med något djur som lever i dag. De uppvisar likheter med varandra, men det är inget tecken på släktskap utan snarare på att evolutionen har "uppfunnit" de här egenskaperna flera gånger oberoende av varandra, säger Thomas Martin.

Johan Nilsson/TT