Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonböter var olagliga - bolag slipper betala

Länsstyrelsen ogiltigförklarar Falu kommuns bötfällning av Kilenkrysset med en byggsanktionsavgift på 2,2 miljoner- Den bästa nyheten den här veckan, säger Kilenkryssets vd Jan Persson.

Byggnadsnämnden i Falu kommun beslutade den 16 maj 2012 att påföra Kilenkrysset Dalarna AB en byggsanktionsavgift på 2 200 000 kronor.

Kilenkrysset Dalarna AB överklagade byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen som nu beslutat att upphäva kommunens byggsanktionsavgift.

Länsstyrelsen läser Plan och bygglagen, PBL, för byggnadsnämnden i Falun, bland annat:

"Av 11 kap. 58 § följer att innan tillsynsmyndigheten beslutar att ta ut en byggsanktionsavgift ska den som anspråket riktas mot ges tillfälle att yttra sig".

Länsstyrelsen gör följande bedömning:

– För att en byggsanktionsavgift ska kunna tas ut behöver byggnadsnämnden iaktta de formella krav på handläggning som följer av PBL. Den som begått en olovlig åtgärd ska bl.a. beredas möjlighet att rätta till den olovliga åtgärden och informeras om att detta i sådant fall leder till avgiftsbefrielse.

– Av handlingarna i ärendet framgår inte att Kilenkrysset Dalarna AB har informerats om möjligheten att vidta rättelse och att detta i sådant fall skulle leda till avgiftsbefrielse. Detta är en brist i byggnadsnämndens handläggning som innebär att beslutet ska upphävas.

Länsstyrelsen kan inte heller hitta något som tyder på att Kilenkrysset fått chansen att försvara sig:

– Detta är en formell brist i handläggningen som innebär att beslutet även på denna grund ska upphävas.


Kilenkryssets vd Jan Persson är jätteglad över att länsstyrelsen upphävt miljonböterna och olagligförklarat kommunens beslut.

– Vad roligt, det är som att vinna åtta nya Volvobilar, det var bästa nyheten den här veckan, säger Jan Persson som var mycket glad över länsstyrelsens tolkning av lagen som säger att kommunen ska ge företag möjlighet att rätta till begångna fel och att kommunen ska ge en chans till bemötande innan beslut

Har det hänt något efter att DT skrev om din kritik mot kommunen för en vecka sedan där du lovade att aldrig mera bygga i Falu kommun?

– Ja, det kan ni tacka kommunalrådet Jonny Gahnshag för. Han har ringt och beklagat beslutet och att det inte var vad kommunen egentligen ville. Att kommunen dessutom enligt länsstyrelsen tolkat lagen fel gör att det känns roligt att ändra sig. Dessutom kom kommunens näringslivschef fram på konferensen på Arlanda och beklagade hur Kilenkrysset bemötts. Innan dess var det ingen som ringde.

– Man kan väl ompröva vad man sagt när de börjat prata. Jag är ingen prestigemänniska så får vi chansen så bygger vi gärna i Falun igen, säger Kilenkryssets vd Jan Persson.