Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljönämnden säger nej till höghus

Kopparstadens planerade höghus vid Tallbacksvägen har återigen mött motstånd.
Efter miljönämndens sammanträde står det klart att de avstyrker bygget.
– Vi har gradvis svängt från att vara neutrala eller positiva till att bli negativa i stället.

En enig miljönämnd avstyrker nu förslaget om ett höghus vid Tallbacksvägen i Falun. Nämndens ordförande Richard Holmqvist (MP) säger att man gradvis svängt i frågan från att ha varit ganska positiva till en början.

– Vissa ledamöter som har tänkt ett varv till bestämde sig för att avstyrka och vi som stod och vägde lät oss övertygas.

Nämnden skriver i sitt avstyrkande att lokaliseringen av det föreslagna höghuset skulle innebära mycket stort rumsligt intrång i det befintliga grönområdet i planområdet.

Man anser också att naturområdet med uppvuxna träd i dag finns som en grön lunga, en viktig grön avgränsande zon mellan bostäderna vid Tallbacksvägen och den intilliggande kyrkogårdsmiljön bestående av tre sammanhängande kyrkogårdar med gröna ytor av växlande karaktär.

– Även upplevelsemässigt och visuellt skulle påverkan vara stor och sammantaget skulle såväl planområde som närområdet kraftigt förändras till sin karaktär på ett mycket negativt sätt, säger Richard Holmqvist.

Behövs det inte mer bostäder i Falun?

– Jo, bostadsbristen är ett problem. Sedan blir det ofta lokal opinion då folk vill ha sitt område som det alltid varit, men det här huset är väldigt tilltaget och tar en hel del i anspråk av de finare delarna i det skogsområde som finns där i dag.